Hlavní obsah

Divadlo Tramtarie chystá premiéru Tří sester, otevře tím svůj letní festival

Foto: Unsplash

Ilustrační foto.

Reklama

Olomoucké Divadlo Tramtarie chystá premiéru nejslavnější hry Antona Pavloviče Čechova Tři sestry v režii ruského režiséra Alexandera Minajeva. S jeho působivým divadelním stylem se mohou diváci v Olomouci setkat poprvé.

Článek

Premiérou divadlo zahájí v neděli šestý ročník svého tradičního letního festivalu Olomoucké nejen shakespearovské léto. Přehlídka na parkánech Konviktu potrvá až do 22. srpna.

Výrazně autorskou úpravy hry napsal Vladislav Kracík, umělecký šéf souboru. „Když se zařadí Čechov na repertoár, stane se středobodem celé sezony, pro herce to znamená velký úkol, aby se tato látka zvládla. Myslím, že se to podařilo,“ řekl Kracík.

Část děje zasadili tvůrci inscenace do současného prostředí. „Naše inscenace Tři sestry je o jednom divadelním souboru, je to o hercích, kteří v situaci nouze byli nuceni nazkoušet něco od Čechova, rozhodnou se pro Tři sestry. My jako diváci se celého procesu a výsledku účastníme,“ doplnil autor adaptace Kracík. Inscenace je podle něj humorná, poutavá a zároveň si z Čechova zachovává tragiku, melancholii i působivost.

Inscenaci herci nazkoušeli letos v únoru a v březnu, kvůli uzavřeným divadlům se k divákům dostane až nyní. „Vznikala za strašně nepříznivých podmínek pro divadelníky vůbec. Osudy herců v našem podání se proplétají s osudy lidí v této inscenaci, funguje to jako princip matrjošky, kterou otvíráte, forma zůstává stejná, ale mění se ta velikost. Je to pro mě první pokus spojit realitu s minulostí,“ uvedl režisér.

V hlavních rolích se představí Jana Drgová, Bára Šebestíková a Dominika Hrazdílková. Výraznými mužskými partnery jim na jevišti budou Marek Zahradníček, Vít Pištěcký či Miroslav Černý. Výsledná inscenace si podle zástupců divadla klade za cíl srozumitelnou a zároveň poutavou formou ukázat hloubky čechovovského díla a platnost jeho myšlenek, které se nevážou na žádnou konkrétní dobu.

Tradiční přehlídka s názvem Olomoucké nejen shakespearovské léto nabídne divákům nejen Čechovovy Tři sestry, ale i letošní novinku Nebezpečné známosti a oblíbené komedie Kabaret nahatý Shakespeare nebo Po stopách něžného muže. Připraveny jsou i pohádky a bohatý program pro rodiny s dětmi. Zakončení festivalu bude patřit derniéře inscenace Láska za koronu 2. Loňský pátý ročník divadelního festivalu navštívilo na parkánech Konviktu více než 3200 diváků.

Reklama

Související témata:

Doporučované