Hlavní obsah

Dny designu se letos uskuteční v nové budově pro kreativce

Foto: Getty Images

Brno

Reklama

Přehlídka Brno Design Days, která každoročně mění místo konání, zavede návštěvníky do prostor nového kreativního hubu v Údolní ulici. Zázemí pro tvůrčí profese vzniká pod názvem Kumst v bývalé budově fakulty výtvarných umění.

Článek

Pátý ročník dnů designu začne 17. září, oznámila dnes ČTK za pořadatele Sarah Szökeová.

Brno Design Days se v minulosti konaly například v pasáži Jalta, hotelu Avion nebo Bochnerově paláci. Letošní ročník v Kumstu vnímají organizátoři jako příležitost ukázat, jak by měly fungovat podobné budovy. Architektonická koncepce podle pořadatelů respektuje původní uspořádání funkcionalistické stavby, ale zároveň odpovídá potřebám kreativního průmyslu.

„Naše práce je založena na přeměně nemovitostí na pulzující místa, která hrají aktivní roli v ekonomické přeměně okolí a přináší do města život. Brno Design Days jsou ukázkou toho, jak by celá budova mohla v budoucnu fungovat,“ uvedla zakladatelka festivalu Alexandra Georgescu z architektonického studia Kogaa, které stojí i za návrhem nové podoby objektu.

Dny designu jsou první akcí, která se v prostorách budoucího Kumstu uskuteční. Poté se do budovy nastěhují umělci a kreativci z Brna a Moravy. „Od roku 2016, kdy prostory budovy opustila fakulta výtvarných umění, byl objekt prázdný. I proto jsme VUT, které budovu vlastní, navrhli, že bychom prostory využili k pilotnímu provozu kreativního hubu,“ řekla Zdeňka Kujová z inovační agentury JIC.

Brno Design Days se každoročně účastní designéři, architekti nebo módní návrháři z Česka i zahraničí. Letos na akci vystoupí třeba Lucie Koldová, dvojnásobná držitelka titulu Designér roku, a hosté z Polska, Slovenska nebo Nizozemska. V plánu jsou také módní přehlídky a výstava studentských prací. Novinkou je program zaměřený na přímé propojení firem a kreativců.

Reklama

Související témata:

Doporučované