Hlavní obsah

Do Bílého domu nastupuje manažer. Jak bude vypadat Trumpova politika?

 

Reklama

Dá se předpokládat, že Donald Trump bude Bílý dům řídit jako manažer, který bude delegovat pravomoce na svoje podřízené.

Článek

Donald Trump změní americkou politiku, a už to vlastně dělá nyní, ačkoliv do inaugurace nového prezidenta USA chybí ještě dva měsíce.

„Vidíme, že Donald Trump už během kampaně překročil mnohá tabu, jež se vlastně zdála jako neprorazitelná," říká Daniel Anýž, novinář časopisu Newsweek.

Budoucí šéf Bílého domu zatím intenzivně vybírá nový personál pro Bílý dům. První jména hodnotí Anýž jako málo překvapivá, protože si Trump logicky vybral svoje spolupracovníky z kampaně. „Jsou to lidé, kteří byli s Donaldem Trumpem od začátku. Hlavně v oblasti národní bezpečnosti a zahraniční politiky, vlastně to jsou skoro všichni ti, co s ním byli. Michael Flynn, který bude poradcem pro národní bezpečnost. Mike Pompeo, ten bude šéfem CIA a senátor Jeff Sessions z Alabamy, který bude ministrem spravedlnosti. Jsou to všechno konzervativně založené osobnosti, které budou tvrdit takovou tu muziku, jež byla patrná už v kampani. To znamená důraz na konzervativní tvrdou národní bezpečnost, až někdy takovou radikální."

Dá se předpokládat, že Donald Trump bude Bílý dům řídit jako manažer, který bude delegovat pravomoce na svoje podřízené. „V tomto ohledu byla úplně nejzajímavější víkendová schůzka s Mittem Romneym, bývalým guvernérem Massachussets," říká Anýž. O Romneym se mluví jako o možném ministru zahraničí, ale padají i další jména: například Rudyho Giulianiho, bývalého starosty New Yorku, který byl po celou kampaň velkým podporovatelem Donalda Trumpa.

Romneyho pohled na Rusko je zcela jiný než u Donalda Trumpa. „Pohled na Rusko je vůbec velkou hádankou v Trumpově týmu, protože to není jenom mezi Mittem Romneym a Donaldem Trumpem, ale i mezi jeho viceprezidentem Mikem Pencem, který například přišel s myšlenkou, že by se mohl obnovit projekt raketového štítu v Evropě," popisuje v rozhovoru pro Seznam zprávy Daniel Anýž. „Opravdu musíme počkat, s čím ten tým přijde, kdo se stane ministrem zahraničí a kdo vlastně politiku vůči Rusku bude dělat. Ten vějíř možností je tam hodně otevřený."

Ivana Trumpová jako velvyslankyně USA v Česku. Jaká bude? Pusťte si video:

Reklama

Doporučované