Hlavní obsah

Do boje s českým kůrovcem se mají vrhnout Ukrajinci. Ministerstvo chystá mimořádná víza

Na kůrovcovou kalamitu chce ministerstvo povolat ukrajinské dělníky.

Reklama

Uschlé stromy z českých lesů postižených kůrovcovou kalamitou nemá kdo zpracovat. Ministerstvo zemědělství se chce vypořádat s kůrovcem i pracovními agenturami.

Článek

Během tří let má 4 500 občanů Ukrajiny dostat speciální víza pro práci v České republice. Ministerstvo zemědělství připravilo vládní nařízení, které Ukrajincům umožní pracovat v Česku až jeden kalendářní rok v kuse. Resort chce nařízení prosadit na vládě do konce letošního roku.

V České republice už několik let trvá kritický nedostatek pracovních sil, v současnosti je volných více než 320 tisíc pracovních míst. Od roku 2018 navíc takřka celá republika bojuje s kůrovcovou kalamitou, největším problémem je právě nedostatek lesníků a lesních dělníků.

Ministerstvo zemědělství využilo možnost navrhnout vydávání speciálních pracovních víz pro práci v oboru, ve kterém se nedostává lidí. Podle standardního pracovního víza mohou například ukrajinští stavební nebo lesní dělníci pracovat pouze devadesát dní, takže krátce po zaučení buďto zemi opustí, nebo pracují ilegálně. Víza jsou svázána s pracovní smlouvou, a to v konkrétních oborech, jako je lesnictví a těžba dřeva nebo rostlinná a živočišná výroba.

Mimořádná víza mají platit na devadesát a více dní, maximálně ale na jeden rok. Poté půjdou prodloužit, respektive o ně budou muset zaměstnanci požádat znovu. Každý měsíc půjde podat 125 žádostí, a to na zastupitelském úřadu České republiky v Kyjevě. Program má trvat do roku 2022, ministerstvo ale už teď počítá s jeho možným prodloužením.

„Důvodem očekávaných opakovaných prodloužení je kritická situace v lesnictví spojená s bojem s kůrovcovou kalamitou a likvidací jejích následků, jejíž úplné vyřešení lze očekávat v horizontu let, i dlouhodobě neuspokojivý stav nabídky pracovních sil v oblasti zemědělství a potravinářství,“ píše se v návrhu.

Na konci srpna skončil program nazvaný Zemědělec, který měl stejnou kapacitu 1 500 pracovníků z Ukrajiny ročně, ale umožňoval maximálně půlroční pobyt. Částečně na něj má navázat Program kvalifikovaný zaměstnanec, podle ministerského návrhu je ale pro řešení kůrovcové kalamity nepoužitelný, protože počítá pouze s více než ročními pracovními smlouvami a zároveň neumožňuje zaměstnat pracovníky s nejnižší kvalifikací, které právě ministerstvo shání.

Návrh počítá i s rizikem, že budou chtít zaměstnanci po příchodu do České republiky změnit zaměstnání, například na lépe placenou práci ve fabrice místo dřiny na poli nebo v lese. Zákon ale neumožňuje během pobytu měnit zaměstnavatele, cizinec by musel podat žádost o zaměstnaneckou kartu na zastupitelském úřadu. Ukrajinci také mohou v zemi zůstat ilegálně po vypršení víza, podle ministerstva to ale dělají stejně i v případě standardních devadesátidenních víz, pouze je to nutí k nelegálním výdělkům namísto řádného zaměstnání.

Ministerstvo se chce vypořádat i s problémy spojenými s pracovními agenturami. Na rozdíl od minulého projektu Zemědělec je proto mimořádné pracovní vízum určeno pouze pro přímé zaměstnavatele.

Reklama

Související témata:

Doporučované