Hlavní obsah

Brusel poslal další audit na Agrofert, chce vrátit dotace za stovky milionů

Foto: Profimedia.cz

Evropská komise poslala do Česka druhý audit.

Reklama

aktualizováno •

Auditoři se tentokrát zaměřili na čerpání zemědělských dotací firmy Agrofert z evropských fondů.

Článek

Do Česka dorazil druhý audit Evropské komise, který se zaměřuje na čerpání dotací společnosti Agrofert.

"Mohu potvrdit, že jsme dokument obdrželi,“ řekl Seznamu mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý. „Momentálně se s ním seznamují příslušné orgány,“ dodal.

V dokumentu se podle informací Seznamu vedle premiéra Andreje Babiše opakuje často také jméno ministra zemědělství jeho vlády Miroslava Tomana. Téměř šest milionů totiž dostal například producent kuřat, firma Xaverov, jež spadá pod firmu Agrotrade, kterou ovládají otec i bratr ministra zemědělství Tomana. Eurokomisař pro zemědělství Phil Hogan minulý rok naznačil, že by se šetření ohledně střetu zájmů mohlo týkat právě i ministra.

Dokument vypracovalo Generální ředitelství pro zemědělství a rozvoj venkova (DG AGRI) při Evropské komisi a podle dvou zdrojů Hospodářských novin neuvádí konkrétní částku, již má Česko vrátit. Tuzemské úřady to mají vyčíslit samy. Má jít ale o všechny zemědělské investiční dotace vyplacené Agrofertu od února 2017.

To by podle propočtů Seznamu mohlo být minimálně 345 milionů korun. Tolik Státní zemědělský investiční fond vyplatil dle svých vlastních údajů firmám z holdingu v letech 2017, 2018 a také 2019 (do konce dubna) v Programu rozvoj venkova. Ostatní zemědělské platby, které v tomto období Agrofert obdržel jsou nárokového charakteru. Konkrétně jde o dalších 2,173 miliardy korun.

Pokud se informace potvrdí, jde opět o vstřícný krok vůči Česku, protože podle znalců při ostřejším výkladu unijních pravidel mohli auditoři sáhnout i na nárokové dotace vyplácené na hektar nebo kus dobytka.

Do Česka přitom minulý týden přišel jiný audit Evropské komise, který kritizuje premiéra Andreje Babiše za střet zájmů a současně neoprávněné čerpání dotací na regionální rozvoj koncernu Agrofert.

Babiš vložil své firmy včetně Agrofertu kvůli zákonu o střetu zájmů v únoru 2017 do svěřenských fondů. Podle návrhu auditní zprávy EK, který před víkendem zveřejnila média, má Babiš na Agrofert dál vliv a současně má jako předseda vlády vliv i na použití unijních peněz. Česku proto hrozí, že by mohlo podle předběžné zprávy vracet do rozpočtu Evropské unie kolem 450 milionů korun dotací, které Agrofert čerpal.

Babiš tvrdí, že žádné zákony neporušuje a Česko nic Bruselu vracet nebude. Česká strana se bude moci ke zjištěním v návrhu auditní zprávy vyjádřit. EK podle toho může materiál ještě upravit. Na vyjádření má Česko dva měsíce. Česká strana nyní počká na oficiální překlad z Bruselu, což bude trvat asi měsíc. Sněmovní opozice žádá, aby stát vyplacené dotace po Agrofertu vymáhal.

Audit se týká peněz vyplácených z Evropského sociálního fondu (ESF), Evropského regionálního a rozvojového fondu (ERDF) a Kohezního fondu. Premiér závěry odmítá. U ERDF a Kohezního fondu se v obou programovacích obdobích jednalo o dva operační programy, které řídila ministerstva životního prostředí a průmyslu.

Reklama

Doporučované