Hlavní obsah

Do Česka míří nová droga, je stokrát silnější než heroin

Ilustrační foto.

Reklama

V syntetických opioidech jsou umělé látky, které jsou podstatně silnější než ty v běžných drogách.

Článek

Česká republika je dlouhodobě v čele produkce a spotřeby pervitinu v Evropské unii. Novinkou na drogovém trhu ale začínají být syntetické opioidy. Ty se dostávají do Evropy z USA a jsou mnohonásobně silnější než morfin či heroin.

Velký podíl na šíření nebezpečných syntetických drog má prodej přes internet. „Epidemie propukla ve Spojených státech a vzhledem k dostupnosti drogy na internetu lze předpokládat, že se syntetické opioidy dostanou do České republiky,“ uvedl pro server Lidovky.cz ředitel Národní protidrogové centrály Jakub Frydrych.

V syntetických opioidech jsou umělé látky, které jsou podstatně silnější než ty v běžných drogách. Například fentanyl, který patří do skupiny syntetických opioidů, je až stokrát účinnější než přírodní morfium a zhruba padesátkrát silnější než heroin. „Lidé si dají dávku v množství, na které jsou z konvenčních typů opioidů zvyklí, a to je zabije,“ vysvětlil Frydrych.

Droga se podle něj už dostala i na evropský kontinent. „Už je v pobaltských státech, kde je v současnosti míra úmrtnosti po užití syntetických opioidů velmi vysoká,“ upozorňuje šéf Národní protidrogové centrály.

Několik případů už se objevilo i v České republice. Po užití syntetických kanabinoidů se loni na severní Moravě otrávily desítky lidí, dva muži zemřeli.

Reklama

Související témata:

Doporučované