Hlavní obsah

Do depozitáře Středočeské vědecké knihovny se stěhuje téměř 500 000 svazků

Foto: Getty Images

„Ilustrační foto.“

Reklama

Do nového depozitáře Středočeské vědecké knihovny v Kladně se od tohoto týdne stěhuje téměř 500 000 knihovních svazků. Je to jedenáct kilometrů regálů.

Článek

Jejich převoz ze šesti externích skladů do moderní stavby s potřebným zázemím potrvá podle odhadu tři týdny, řekla dnes ČTK Ivana Feldmanová, která má stěhování na starosti. Podílí se na něm zaměstnanci i stěhovací firma.

Ve svážení z různých míst a následném umístění knih musí být systém. „Komplikovaná je ta logistika, tedy nastěhovat to do depozitáře tak, aby stálo vše v jedné řadě a bylo to přehledně hledatelné,“ uvedla Feldmanová.

Dosud knihovna kromě příručního skladu v hlavní budově využívala ještě šest externích skladů ve městě - čtyři v pronajatých budovách a dva ve svých prostorách. Prodlužovalo to dodací lhůtu pro čtenáře a prodražovalo provoz knihovny. Nyní bude vše pod jednou střechou.

Stavba depozitáře přímo u knihovny začala v roce 2019 a stála 144 milionů korun, většinu pokryla evropská dotace. Jeho prostory pojmou až 809.000 dokumentů, zaplnění by mělo trvat 24 let. Kromě knih je zde i místo pro zvukové nosiče, mapy, notové záznamy a další. Součástí vybavení jsou i moderní technologie pro uchování dokumentů, regálový systém a digitální technika.

Středočeská vědecká knihovna v Kladně je veřejnou krajskou knihovnou, vznikla v roce 1897 původně jako spolková.

Reklama

Doporučované