Hlavní obsah

Do Humpolce se znovu vrátila socha Masaryka, teď od restaurátorů

Foto: Seznam Zprávy

Vysočina.

Reklama

Do Humpolce se vrátila socha prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka. Město ji nechalo v květnu odvézt kvůli restaurování do ateliéru brněnské firmy.

Článek

„Zároveň město nechalo upravit prostranství Tyršova náměstí kolem tohoto díla od sochaře Vincence Makovského,“ řekla mluvčí radnice Aneta Slavíková.

Masarykova socha byla v Humpolci osazena v roce 1937, v minulosti se z politických důvodů stěhovala třikrát. Poprvé byla odstraněna za nacistické okupace v roce 1940 a pak i v letech 1959 a 1972, kdy v Československu vládli komunisté. „Letošní obnovu díla město zadalo při příležitosti 170 let od narození prvního československého prezidenta,“ uvedla mluvčí.

Restaurátoři se rozhodli odvézt sochu měřící 3,2 metru do ateliéru především kvůli špatnému stavu některých šroubů spojujících její díly. „Šrouby, které byly použité hlavně v nohách, byly docela silně zkorodované, a to už tak, že to hraničilo s jejich životností,“ řekl Jiří Marek z firmy Marston, která restaurování zajišťovala.

Minulé násilné odsuny sochy vážící přes 900 kilogramů se podle Marka projevily deformací spodního dílu. Při opravách povrchu sochy se restaurátoři snažili v maximální míře zachovat původní patinu díla. Na svůj podstavec se socha pomocí jeřábu vrátila kolem dnešního poledne.

Masarykova socha byla slavnostně odhalena v létě 1937 na Tyršově náměstí, které pomáhal upravit architekt Josef Gočár. Za války byla ukrytá ve sklepě měšťanské školy pod dřevem a uhlím, a když se zásoby otopu tenčily, byla přemístěna do bývalého Beckova hospodářství. Na své místo se vrátila v roce 1945. Další instalace následovaly v letech 1968 a 1990.

Na letošní obnovu tohoto díla sochaře Makovského humpolecká radnice uvolnila 200.000 korun a dalších 360.000 dala na úpravy parčíku kolem ní. Tyto práce prováděné podle návrhu zahradní architektky Evy Jonešové začaly koncem března.

Reklama

Doporučované