Hlavní obsah

Tip na výlet: Hybridní památník Tomáše Garrigua Masaryka

Foto: Krzywoň Dan, ČTK

Pomník v Bučávce.

Reklama

Malá obec na Bruntálsku skrývá jeden zajímavý sochařský unikát. Letní tip Jana Kordovského, autora podcastu Stopáž na Seznam Zprávách.

Článek

Rok 2020 je očividně rokem souboje o výklad historie. Po celém světě mizí sochy kdysi uctívaných osobností, které jsou nyní spojovány s rasismem nebo obchodem s otroky. V České republice proběhl souboj o sochu maršála Koněva, který skončil až vyhoštěním dvou ruských diplomatů, krok v historii České republiky velmi výjimečný. V Řeporyjích zase vznikl památník vlasovcům, a to všemožným vlaječkářům a pseudovlastencům navzdory.

Pokud si chcete užít bizarní památník, u kterého si budete muset rozmyslet, komu tedy v tomhle případě fandíte, doporučuju vám zajet si do obce Bučávka na Osoblažsku. V obci, v níž končí sjízdná silnice, totiž najdete vzpomínku na prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka, připomínku obětí obou světových válek a jednu velkou sovětskou, pěticípou hvězdu i se srpem a kladivem.

Osoblažsko

Osoblažsko nebo Osoblažský výběžek leží v Moravskoslezském kraji a je obklopen ze tří stran Polskem. Oblast je přezdívána Slezská Haná, protože krajina Osoblažska svým povrchem připomíná krajinu Hané. Najdeme zde také poslední unikátní úzkorozchodnou trať, která je v provozu.

Nejbližší parkoviště: v příslušné obcí

Nejbližší vlak: Liptaň

Na to, jak se památníku podařilo přežít 50 let komunistického režimu, který vše, co jen připomínalo Masaryka, systematicky ničil, už si v Bučávce nikdo nevzpomene. Ale doufejme, že zrovna tenhle srp a kladivo přežije i vyrovnávání se s historií ve dvacátých letech 21. století. Už jen aby třeba pořádně zmátlo nějaké budoucí historiky.

Reklama

Doporučované