Hlavní obsah

Do kostela sv. Havla dorazil druhý z nových zvonů

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Do kostela sv. Havla na Starém Městě v Praze dnes dorazil druhý z nových zvonů pojmenovaný Jan Nepomuk. Do kostela jej přivezli organizátoři sbírky na výrobu zvonů pro kostely sv. Havla a sv. Haštala.

Článek

Zvon Jan Nepomuk váží asi 80 kilogramů a má průměr 50 centimetrů. Společně s dalším novým zvonem Ludmila bude vystaven v kostele. V říjnu budou zvony požehnány a vyneseny do zvonice. Do Prahy letos dorazily čtyři nové zvony. Sbírku na výrobu zvonů vyhlásil spolek Sanctus Castulus, latinsky svatý Haštal.

Zvony byly vyrobeny ve zvonařství Grassmayr v Innsbrucku. Dosud byly všechny umístěny v kostele u sv. Haštala, kam dorazily na začátku srpna.

Pro kostel sv. Havla byly odlity dva zvony. Jan Nepomuk je laděn do tónu a2. Druhý zvon Ludmila je malý a nahradí dočasný ocelový zvon z roku 1925. Hmotnost zvonu je 45 kilogramů a průměr 38 centimetrů, laděn je do cis3. Oba vyšly zhruba na 250 000 korun.

Dva zvony byly odlity také pro kostel sv. Haštala, kde byly původně tři zvony, avšak dva z nich byly zabaveny za první světové války v roce 1916. Zůstal jeden z roku 1690 nazývaný Vavřinec-Florian. Nový zvon Haštal má v průměru 118 centimetrů, hmotnost 1130 kilogramů a je laděn do tónu f1. Druhý zvon František o průměru 80 centimetrů váží 330 kilogramů a laděn je do c2. Na výrobu zvonů k Haštalovi bylo třeba 1,2 milionu korun.

Náklady na pořízení zvonů dosáhly téměř 1,5 milionu korun. Nový zvon v Praze naposledy dostal právě kostel svatého Havla. V roce 2017 byl do zvonice zavěšen zvon Václav, který zaplnil prázdné místo a zároveň připomněl památku prezidenta Václava Havla. Hmotnost zvonu je přibližně tři čtvrtě tuny, na výšku měří téměř metr a na šířku ve spodní části 103 centimetrů.

Reklama

Související témata:

Doporučované