Hlavní obsah

Do Kroměříže se vrátí filmaři kvůli dalšímu dílu Marie Terezie

Foto: Autor: P.matel – Vlastní dílo, Volné dílo, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3451423

Ilustrační fotografie.

Reklama

V Kroměříži se na přelomu dubna a května bude natáčet další díl divácky úspěšné minisérie Marie Terezie. Štáb čítající více než sto lidí tentokrát kromě Arcibiskupského zámku využije i Jánskou ulici a Velké náměstí.

Článek

Starosta Kroměříže Jaroslav Němec považuje Marii Terezii za úspěšný projekt. „Jsem velmi rád, že se město na něm může podílet. Velkým přínosem je pro nás nepochybně zviditelnění Kroměříže jako turistické destinace,“ uvedl starosta.

Štáb režiséra Roberta Dornhelma bude ve městě zhruba týden, nejspíše v období mezi 26. dubnem a 7. květnem. „V ulici Jánská a na Velkém náměstí se bude natáčet jeden až dva dny. Vzhledem k rozsahu a náročnosti dobového filmu bude štáb s potřebnou technikou po tuto dobu omezovat parkování i pohyb občanů ve zmíněných lokalitách,“ uvedl mluvčí kroměřížské radnice Jan Vondrášek.

Město také filmařům vyhradí parkovací místa v ulicích poblíž zámku či pomůže s odvozem odpadů. „Věřím, že omezení spojená s natáčením budou pro občany Kroměříže snesitelná. A že výsledek v podobě povedeného filmu bude stát za to,“ dodal Němec.

Produkce filmu hodlá podobně jako při natáčeních dřívějších dílů minisérie, které měly premiéru v letech 2017 a 2019, využít komparzisty. „Příležitost vidět se ve filmu tak budou mít i obyvatelé Kroměříže,“ uvedl mluvčí.

Panovnici by měla znovu ztvárnit Ursula Straussová a Josefa II. herec Aaron Friesz. Z českých a slovenských herců se ve filmu objeví Vojtěch Kotek, David Švehlík, Tatiana Pauhofová nebo Igor Bareš.

Projekt je historickou epopejí mapující životní osudy Marie Terezie, jedné z nejvýznamnějších postav novodobé Evropy. Po více než 40 let úspěšně vládla říši, jež zahrnovala území dnešních 12 evropských států. Minisérie vzniká v koprodukci veřejnoprávních televizí z České republiky, Rakouska a Slovenska.

Reklama

Doporučované