Hlavní obsah

Praha má vůbec první sochu Marie Terezie v Česku. Budí kontroverze

Foto: Praha 6

Novou sochu odhalili dnes v Praze 6. Některým lidem připomíná šachovou figurku nebo postavičku ze hry Člověče, nezlob se.

Reklama

Park u Prašného mostu v Praze 6 zdobí první tuzemská socha habsburské panovnice Marie Terezie. Za pomník Praha 6 zaplatila jeho autorovi zhruba 3,6 milionu korun.

Článek

„Marie Terezie vládla v poměrně turbulentních časech. Pragmatická sankce vydaná jejím otcem ji sice určila jako následnici všech rakouských držav, svůj trůn ale musela obhájit, obrazně řečeno, s mečem v ruce. Našim zemím přinesla společně se svým synem spoustu nového a dobrého. Z jejích reforem vlastně žijeme dodnes. I proto jsme pro uvedení jejího pomníku vybrali originální a inovativní řešení a já jsem rád, že v Praze 6 bude zajímavé umělecké dílo – skutečná pocta panovnici, která české země přiblížila modernímu světu,“ řekl starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09).

K odhalení sochy došlo přesně 280 let od okamžiku, kdy se Marie Terezie ujala vlády nad habsburskou říší.

Socha je vyrobená ze speciální polymerní směsi, navíc s ochranným povrchovým nátěrem proti graffiti, váží sedm tun a měří přibližně pět a půl metru. Představuje tak uměleckou dominantu nejen samotného parku Marie Terezie, ale celého veřejného prostoru na Hradčanech poblíž tunelového komplexu Blanka.

Anketa

Líbí se vám socha Marie Terezie?
Ano
38,4 %
Ne
61,6 %
Celkem hlasovalo 932 čtenářů.

„Marie Terezie byla jedinou vládnoucí ženou na českém trůnu a na svou dobu poměrně moderní panovnicí. Jsem proto rád, že jsme projekt dotáhli do cíle a můžeme ji konečně široké veřejnosti připomenout jako pozoruhodnou osobnost a významnou historickou postavu,“ dodal místostarosta pro kulturu Jan Lacina. Projekt vznikal přes sedm let během tří volebních období.

Za návrhem pomníku stojí sochař Jan Kovářík a architekt Jan Proksa, společně zvolili bílou siluetu vladařky bez tváře. „Chtěli jsme vyzdvihnout čirou esenci toho, co je spojováno s velkou panovnicí: vznešená přítomnost, vysoké postavení a závažné společenské poslání. To vše v přísně tvarově redukovaném, avšak výstižném pojetí. Věřím, že jsme dosáhli nadčasového archetypu, který je schopen promlouvat k lidem v širších souvislostech,“ přibížil autorský záměr Jan Kovářík.

Zdravice potomků Marie Terezie k dnešnímu odhalení sochy.Video: Praha 6

Se zájmem prý sleduje, jak si veřejnost dílo postupně přivlastňuje, byť se s ním doposud seznámila jen z modelů. Děje se tak podle něj prostřednictvím označení, kterých se socha zatím dočkala: řeč je o „šachové figurce“ nebo „Člověče, nezlob se!“ s odkazem na známou deskovou hru. „Osobnost Marie Terezie si můžeme představovat jako pomyslnou figurku v politické hře tehdejší Evropy. Pomník tím získává edukativní rozměr, nutí lidi uvažovat, zamyslet se a třeba i zapátrat, kdo Marie Terezie byla, co za svého života učinila a jak ve skutečnosti vypadala,“ podotkl Kovářík.

Soutěž na podobu pomníku vyhlásila městská část v roce 2013. Výsledky byly vyhlášené na jaře roku 2014. Kvůli volbám se však realizace projektu zdržela. V roce 2016 začalo proti stavbě protestovat několik stovek lidí, kteří kritizovali zvláště umístění sochy do parku, kde v roce 1942 padl člen protinacistického odboje Václav Morávek. Podobné výtky vznesli odpůrci stavby sochy i v roce 2019, tedy rok poté, co Praha 6 podepsala smlouvu se sochařem Kováříkem. Záměr radnice naopak podpořila monarchistická strana Koruna Česká, jejíž zástupci zaslali podporující otevřený dopis starostovi městské části Kolářovi.

Marie Terezie z rodu Habsburků byla arcivévodkyní rakouskou, královnou uherskou a českou. V habsburské monarchii vládla v letech 1740 až 1780. Během své vlády reformovala státní správu, armádu či školství. Všeobecným školním řádem, který byl vydaný roku 1774, zavedla panovnice mimo jiné všeobecnou vzdělávací povinnost pro chlapce i dívky. Na osvícenské reformy posléze navázal syn panovnice Josef II.

Reklama

Doporučované