Hlavní obsah

Do Metrostavu chodili emisaři: Pomůžeme vám od trestu – kolik dáte?

Foto: Seznam Zprávy

V korupční kauze soudce Sováka vystupuje společnost Metrostav jako svědek. Nejsou důkazy, že o korupci věděla.

Reklama

Manažer stavební firmy u výslechu popsal, jak různí lidé nabízeli Metrostavu pomoc s ovlivněním rozsudku. A to v době, kdy firmu zasáhl tvrdý trest za úplatky v Rathově kauze.

Článek

Zkraje loňského roku panovala v největší české stavební firmě dost ponurá nálada. V úplatkářské kauze středočeského hejtmana Davida Ratha dostala společnost Metrostav tvrdý trest, byť zatím nepravomocný: Zákaz hlásit se do veřejných zakázek.

Generální ředitel Pavel Pilát navíc odešel od soudu s tříletou podmínkou.

A právě v té době, jak ukazují nová zjištění Seznam Zpráv, začalo být kolem Metrostavu rušno. Firmě začaly chodit nabídky, že by bylo možné ovlivnit rozhodnutí odvolacího soudu. Za peníze, samozřejmě.

Ta nejznámější skončila loňským obviněním soudce Vrchního soudu v Praze Zdeňka Sováka, který chtěl podle vyšetřovatelů po Metrostavu 50 milionů – za to, že dokáže v rámci odvolání tvrdý trest zmírnit.

Ale ukazuje se, že se objevily i další možnosti. Seznam Zprávy mohly pročíst záznam z květnového výslechu výkonného ředitele Metrostavu Iva Vrbky. A ten detektivům popsal, že podobných nabídek bylo víc.

Z dokumentů plyne, že s jednou takovou přišel také bývalý manažer firmy Petr Flaška. Výkonného ředitele Vrbku totiž policisté odposlouchávali, a tak zachytili, jak v jednom rozhovoru říká, že Flaška „v tom taky pěkně lítá“.

Další nabídka pak podle Vrbkovy výpovědi na policii přišla od advokátky Dany Kořínkové, která Metrostav zastupovala u soudu v Rathově kauze.

„To byli lidé (Flaška a Kořínková), kteří k nám chodili činit obdobné nabídky na ovlivnění toho řízení,“ vypověděl do protokolu manažer Vrbka. Příliš se mu o tom mluvit nechtělo, policisté ho ale pobídli tím, že mu pustili záznamy z odposlechů, na nichž o Flaškovi hovoří.

U advokátky Kořínkové pak Vrbka prohlásil, že o nabídce jednala s generálním ředitelem Metrostavu. „Já jsem u toho nebyl,“ dodal Vrbka.

Z kontextu Vrbkovy výpovědi vyplývá, že Flaška ani Kořínková – pokud se události staly tak, jak je Vrbka vylíčil – byli pouze prostředníky, kteří přišli se vzkazem: Je tu někdo, kdo dokáže Metrostavu pomoci od tvrdého rozsudku.

Není jasné, zda i v těchto případech měl být iniciátorem nabídek soudce Sovák, či někdo jiný.

Petr Flaška na otázku, jestli se s někým z Metrostavu setkal a hovořil s ním o ovlivnění rozsudku, reagoval odmítavě. „Ne, stručně: Ne,“ uvedl.

V Metrostavu Petr Flaška pracoval jedenáct let, mimo jiné na pozici náměstka generálního ředitele. A už několik let je obžalovaným v případu stamilionové zakázky na opravu hřebčína v Kladrubech na Pardubicku. Podle obžaloby byl tendr zmanipulovaný.

Advokátka Kořínková e-mailem vzkázala, že se nemůže vyjádřit. „Jsem vázána mlčenlivostí, tedy vám nemohu na váš dotaz odpovědět,“ reagovala na dotaz.

Vrbka v rozhovoru se Seznam Zprávami nepopřel, že o Flaškovi a Kořínkové před policisty mluvil. „To je věc, ke které vám nemůžu říct nic konkrétního,“ odkázal se však i on na mlčenlivost, k níž ho zavázali vyšetřovatelé Sovákovy kauzy.

Nová fakta ukazují nejen to, že po rozsudku v Rathově kauze začali kolem Metrostavu kroužit různí lidé slibující pomoc. Ale vyvolávají další otázky na přístup Metrostavu k těmto – s největší pravděpodobností – korupčním nabídkám.

Jak už Seznam Zprávy v pondělí napsaly, od vrchního soudce Sováka přišel požadavek na 50 milionů přes podnikatele a odsouzeného vyděrače Ladislava Kirschnera. S Kirschnerem se loni v únoru dvakrát setkal v restauraci právě zmíněný výkonný ředitel Metrostavu Vrbka.

Policistům Vrbka do protokolu řekl, že informaci hned předal vedení společnosti a právníkům – jako vnitrofiremní oznámení možného trestného činu. Na policii nešel, protože mu nabídka přišla jako „blbost“.

Firma policii ihned neoznámila ani další dvě nabídky popsané do protokolu manažerem Vrbkou – od manažera Flašky a od advokátky Kořínkové.

Podle mluvčího společnosti Vojtěcha Kostihy dostával Metrostav v té době mnoho vzkazů, některé byly neurčité, jiné zmatené. Proto je firma nebrala vážně. Až teprve loni na podzim, když kontaktů přibývalo a bylo zřejmé, že směřují k soudci Sovákovi, Metrostav podle mluvčího Kostihy podal trestní oznámení.

Metrostav v případu soudce Sováka vystupuje jako svědek, nejsou důkazy, že by o úplatku pro vrchního soudce vyjednával, nebo ho dokonce plánoval poskytnout.

„Jak jsme již uvedli, v záležitosti JUDr. Sováka je Metrostav na straně poškozených. Veškeré informace s případem související sám včas poskytl příslušným úřadům. Vzhledem k tomu, že řízení soudce Sováka ještě není ukončeno a vzhledem k tomu, že se nejedná o naši kauzu, se nemůžeme a nebudeme k věci nadále vyjadřovat,“ dodal mluvčí Kostiha.

Kromě soudce Sováka, kterému hrozí až 12 let, jsou obviněni také jeho pobočník Milan Bíba, který podle policie korupční akci plánoval. Podnikatel Kirschner, zprostředkovatel úplatku do Metrostavu, vystupuje v případu také jen jako svědek, protože začal spolupracovat s policií.

Reklama

Související témata:
Petr Flaška
Dana Kořínková

Doporučované