Hlavní obsah

Schůzka „z dosahu uší Bradáčové“. Korupční kauza se dotýká i známého právníka

Foto: Advokátní kancelář Nespala

Jiří Jelínek je šéf katedry trestního práva na Univerzitě Karlově. Zároveň pracuje i jako asistent soudce.

Reklama

Policie zaznamenala, jak se šéf katedry trestního práva Jiří Jelínek domlouval s obviněným vrchním soudcem Zdeňkem Sovákem v kauze kolem Metrostavu. Sovák chtěl za rozsudek 50 milionů.

Článek

V úplatkářské kauze vrchního soudce Zdeňka Sováka se podle zjištění Seznam Zpráv objevuje nové jméno.

Soudce Sovák je od minulého týdne ve vazbě mimo jiné proto, že podle policie chtěl po firmě Metrostav padesátimilionový úplatek. Za to, že největší stavební společnost v zemi dostane od Sováka u odvolacího řízení mírný trest.

A v dokumentech k případu se uvádí, že k tomu měl pomoci i Jiří Jelínek, šéf katedry trestního práva na Univerzitě Karlově. Uznávaný právník, který nedávno dostal od prezidenta medaili Za zásluhy.

Podle textu neveřejného policejního obvinění, z něhož Seznam Zprávy už několik dní citují, vymyslel soudce Sovák s kamarádem, invalidním důchodcem Milanem Bíbou, plán: firma Metrostav dostala letos v lednu nepravomocný trest zákazu účasti ve veřejných zakázkách – za úplatky v kauze středočeského hejtmana Davida Ratha. A Sovák chtěl zařídit, aby rozhodoval na vrchním soudu o odvolání. Za 50 milionů byl ochoten firmě přísný trest odpustit.

V jednu chvíli do příběhu, jehož aktéry detektivové deset měsíců sledovali a odposlouchávali, vstupuje podle dokumentů právě profesor Jelínek, Sovákův známý.

Na setkání se Sovákovým pobočníkem Bíbou, které se uskutečnilo začátkem října v Sovákově bytě a jež zachytily policejní mikrofony, obviněný vrchní soudce říká, že je připraven do celé akce přizvat svého známého, právníka Jiřího Jelínka.

Sovák také na odposleších dodává, že už profesora Jelínka požádal, aby mu připravil právní argumentaci, že trest zákazu veřejných zakázek byl pro Metrostav moc přísný. Tyhle podklady pak chtěl Sovák v procesu s Metrostavem použít.

Soudce shání obhájce

Ze Sovákova napíchnutého mobilu také policisté slyšeli, jak v září žádá, jestli by Jelínek sehnal Metrostavu nějaké obhájce, „Se kterými by mohl následně poté, co by věc rozhodoval v rámci odvolacího řízení, jednat ve shodě,“ napsali kriminalisté do textu obvinění.

Jelínek pak Sovákovi doporučil podle policie advokáta, v jehož kanceláři sám působí.

Na zjištění policie, na které se ho chtěly Seznam Zprávy zeptat, právník reagoval odmítavě.

„Máte špatné informace, pane redaktore,“ uvedl profesor Jelínek na otázku, jestli nějak vystupuje v případu soudce Sováka.

Když mu pak chtěl reportér ocitovat konkrétní pasáže z rozhodnutí o Sovákově stíhání, Jiří Jelínek ihned položil telefon.

Policisté zjistili, že profesor Jelínek už letos v lednu jeden podobný posudek pro Metrostav napsal. Firma ho použila u krajského soudu, kde se Rathova korupce projednávala v rámci první soudní instance (právě tam dostal Metrostav nepravomocně trest zákazu účastnit se veřejných tendrů).

Kriminalisté si také všímají vzájemného vztahu Sováka a šéfa katedry trestního práva Jelínka. V dokumentu zaznamenali, jak letos na jaře zachytili jejich telefonáty, během nichž si domlouvali schůzku na takovém místě, aby „byli mimo dosah uší“ (jak říkají v odposleších) vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové.

Vrchní státní zastupitelství, které Bradáčová vede, sídlí ve stejné budově jako Sovákův vrchní soud.

Pracoval pro soud i pro obžalované

Pětašedesátiletý profesor Jelínek přímo na vrchním soudu také působil, byl asistentem místopředsedy soudu.

Po Sovákově zatčení ale Jelínkova práce pro vrchní soud skončila. „Dohodli jsme se v dobrém, že tento typ spolupráce je do budoucna vyloučen. Je totiž pravda, že k teoretickému střetu zájmů může dojít,“ potvrdil předseda vrchního soudu Luboš Dörfl.

Dörfl říká, že se o Jelínkově rozkročení na strany obhajoby i soudu dozvěděl už dříve. „Takže ukončení spolupráce není přímo v souvislosti s kauzou doktora Sováka,“ dodal Dörfl.

Soudce Sovák je stíhaný celkem pro čtyři různé skutky, může u soudu dostat až dvanáct let vězení. Kromě údajného úplatku od Metrostavu je to také kvůli podmínce, již udělil arménskému podnikateli obžalovanému za vydírání. Podle policie za to Sovák dostal obraz, další měl dostat, až dílo dorazí z Francie.

Obviněný je také za úplatek, který vyinkasoval od advokáta Jiřího Teryngela: za 100 tisíc měl ovlivnit rozhodnutí nejmenovaného kolegy z vrchního soudu. Teryngel, rovněž obviněný, to jednoznačně popírá.

A v posledním příběhu soudce Sovák, tvrdí detektivové, chtěl společně se svým přítelem Bíbou oslovit dva mladíky, jejichž odvolání se dostalo k vrchnímu soudu. Byli souzeni za vydírání a Sovák s Bíbou jim chtěli nabídnout, že za úplatek v bitcoinech jim soudní senát potvrdí podmíněný trest.

Metrostav ani nikdo z jeho manažerů mezi stíhanými není. Firma říká, že zaznamenala během jara několik případů, kdy ji různí lidé oslovili s tím, že jí umějí pomoci s aktuálními problémy s justicí. Ale že nic z toho nebrala vážně. Až když se tlak letos na podzim vystupňoval, obrátila se na policii.

Bylo to však už v době, kdy kriminalisté plánovali Sovákovo zatčení.

(Článek byl upřesněn, proti původní verzi jsme vypustili informaci, že Jiří Jelínek působí i jako advokát. Jiří Jelínek však není členem České advokátní komory).

Reklama

Související témata:

Doporučované