Hlavní obsah

Soudce měl odposlechy doma i v autě. „Uloupneme si perníček,“ slyšeli ho

Foto: ČTK

Soudce vrchního soudu Zdeňka Sováka obvinili v sobotu z korupce a zneužití pravomoci. Se sazbou 12 let vězení.

Reklama

Podle policie soudce slíbil, že pomůže firmě Metrostav k nižšímu trestu v Rathově kauze. Ve hře byl úplatek 50 milionů.

Článek

Než detektivové v sobotu zatkli a obvinili z korupce soudce vrchního soudu Zdeňka Sováka, strávili mnoho měsíců se sluchátky na uších.

Jak ukazují dokumenty z vyšetřování, které Seznam Zprávy pročetly, sedmdesátiletý soudce měl svůj pražský byt na Letné, kancelář v soudní budově, a dokonce i auto prošpikované policejními odposlechy. Plus samozřejmě „napíchnutý“ telefon.

Kriminalisté soudce Sováka stíhají mimo jiné proto, že se podle nich pokusil vylákat 50 milionů od firmy Metrostav – za to, že na vrchním soudu zařídí největší české stavební společnosti nižší trest v kauze hejtmana Davida Ratha.

Metrostav však korupční nabídku nahlásil a s policií spolupracoval.

Společně se soudcem Sovákem je v kauze obviněný i jeho přítel Milan Bíba, který podle policie fungoval jako jeho neformální asistent.

Právě pomocí skrytých mikrofonů v Bíbově mercedesu policisté nahráli některé – podle jejich mínění – klíčové rozhovory dosvědčující, že Zdeněk Sovák a jeho kamarád chystali naprosto ojedinělou korupční akci.

Z dokumentů plyne, že například při společné jízdě letos v květnu oba muži ladili, jak s Metrostavem komunikovat.

Milan Bíba soudce Sováka ubezpečoval, že by se touto akcí mohli zabezpečit do konce života. „Oni mají kde brát, a když chtějí zachránit prdel, tak ať poděkujou, vždyť je to jednoduchý,“ zaznamenali policisté Bíbova slova a vyložili si je jednoznačně: firma s miliardovými obraty přeci má peníze na to, aby se z kauzy vykoupila.

Soudce Sovák přitakával slovy jako „to je taková mimořádná příležitost“ nebo „někde si ten perníček, kus perníčku, uloupnout“.

„Snížím jim tresty“

Detektivové soudcovo údajné provinění shrnuli v textu usnesení o zahájení stíhání jako trestný čin zneužití pravomoci a nepřímé úplatkářství a navrch vypočítali, čím se zpronevěřil vysoké justiční funkci.

„JUDr. Zdeněk Sovák (…) postupoval v rozporu s povinnostmi soudce být při výkonu své funkce nezávislý, být vázán pouze zákonem, jejž je jako soudce povinen vykládat dle svého nejlepšího vědomí a svědomí, rozhodovat nestranně, spravedlivě a na základě zjištěných skutečností,“ uvedli.

Sovákův obhájce se zatím k obvinění nevyjádřil, podle informací Seznam Zpráv obviněný soudce v pondělí při rozhodování o vazbě účast na korupci popřel.

Policie však v dokumentu popsala celý plán, jak pomoci Metrostavu. Zněl podle ní takto: firma dostala v lednu nepravomocně od krajského soudu za účast na Rathových zmanipulovaných tendrech zákaz ucházet se do budoucna o veřejné zakázky. Pro Metrostav by to byl téměř likvidační trest. Jeho bývalého generálního ředitele Pavla Piláta soud navíc potrestal tříletou podmínkou, manažer Jiří Anděl dokonce dostal pět let natvrdo.

Zdeněk Sovák tedy podle policie slíbil, že zařídí, aby kauzu na vrchním soudu rozhodoval právě on. Což by správně nemělo jít ovlivnit, protože to, který soudce dostane konkrétní případ, se určuje podle toho, kdy kauza přijde na soud. To aby se zabránilo machinacím.

Policie však odposlechla, jak soudce Sovák svůj plán nastínil příteli Bíbovi začátkem května u sebe v bytě. Řekl, že by bylo možné doručení spisu na soud načasovat tak, aby byl právě na řadě a kauza Ratha a Metrostavu vyšla na něj.

Protože u toho opět byli na dálku pomocí mikrofonů i policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu, slyšeli, že soudce Sovák by všem obžalovaným zmírnil trest tak, „že se řekne, že už dostali dost předtím, tak není zapotřebí jim přidávat“.

Dům jako úplatek?

Prostředníkem mezi soudcem, Bíbou a Metrostavem měl být muž jménem Ladislav Kirschner, bývalý policista, který má v roli klíčového svědka poněkud dramatickou minulost. Dvakrát byl odsouzen za vydírání, v jednom případě dostal podmínku za nátlak na úspěšného obchodníka s diamanty.

Kirschner měl začátkem letošního roku tlumočit Metrostavu nabídku na úplatek ve výši 100 milionů, později snížený o polovinu. Šel však vše udat na policii a s detektivy několik měsíců spolupracoval.

Právě s Kirschnerem coby prostředníkem domlouval obviněný Milan Bíba podrobnosti (aniž samozřejmě tušil, že online vše sledují policisté). Na další cestě autem začátkem června tak Bíba mohl soudci Sovákovi slíbit, že jako zálohu dostane tašku s pěti miliony. A že je třeba nastavit podmínky, aby se s Metrostavem dalo manipulovat.

„Zdeněk Sovák reaguje tak, že je to geniální,“ napsali vyšetřovatelé do textu obvinění.

A později oba přátelé v Sovákově bytě řeší, že by mohl Metrostav soudci namísto předání pěti milionů v hotovosti postavit dům, protože pro tuhle obří firmu je to „jako plivnutí“.

Nakonec ale jediné peníze, celkem 1,5 milionu, převzal soudcův kamarád Bíba. Domníval se, že jde o zálohu od Metrostavu, kterou mu přinesl prostředník Kirschner. Jednalo se ale o peníze od policie, pro niž také Kirschner vše natáčel.

Reklama

Související témata:

Doporučované