Hlavní obsah

Hlavním svědkem v kauze soudce Sováka je expolicista odsouzený za vydírání

Foto: Profimedia.cz

Vrchní soud v Praze zasáhla další kauza. Jeho soudce Zdeněk Sovák je obviněn z korupce.

Reklama

aktualizováno •

Soudce vrchního soudu je obviněný z úplatků. Obvodní soud pro Prahu 1 ho v pondělí poslal do vazby.

Článek

Detektivové v sobotu obvinili Zdeňka Sováka, soudce Vrchního soudu v Praze. Policisté ho stíhají pro úplatky a ovlivňování kauz.

Podle zjištění Seznam Zpráv potvrzených ze dvou zdrojů je hlavním svědkem kauzy bývalý policista Ladislav Kirschner, který byl v minulosti odsouzen za vydírání.

Právě expolicista Kirschner podle zdrojů Seznam Zpráv přivedl detektivy k informacím o Sovákově údajném manipulování s případy.

Foto: ČTK

Bývalý policista Ladislav Kirschner na snímku z roku 2015.

Ladislav Kirschner, někdejší příslušník Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu, byl v roce 2015 souzen za vydírání obchodníka s diamanty. Kirschnerova firma poskytovala obchodníkovi ochranu a převážela jeho drahé zboží.

Obchodníka Ladislava Říhu ale později okradli o diamanty v hodnotě 200 milionů. Policie nikdy nenašla pachatele. Kirschner pak podle obžaloby na obchodníka začal tlačit, ať mu dá přes 11 milionů – jinak že pustí ven informaci o pozadí krádeže. Naznačoval přitom, že mohlo jít o pojistný podvod.

Obchodník Říha si klíčové telefonáty s Kirschnerem nahrál. I kvůli těmhle důkazům nakonec bývalý policista dostal tříletou podmínku. Už jednou byl přitom za vydírání odsouzený v roce 1995.

Společně se vrchním soudcem Sovákem je stíhán také pražský advokát Jiří Teryngel a další dva lidé. Zatím není jasné, co je přesnou podstatou kauzy.

Obvodní soud pro Prahu 1 během pondělí rozhodl o přijetí Sováka a dvou dalších obviněných do vazby. Státní zástupci měli obavy, že by někteří stíhaní mohli ovlivňovat svědky, mařit vyšetřování, anebo utéct.

Reklama

Související témata:

Doporučované