Hlavní obsah

Do Německa by mohlo jít jen deset pacientů, rezervy máme, tvrdí náměstek

Foto: ČTK

V Chebu na konci týdne lidé protestovali proti postupu vlády.

Reklama

Německo by mohlo přijmout jen deset českých pacientů s covidem-19, zatímco v Česku je k dnešnímu poledni rezerva 218 intenzivních lůžek. Podmínkou Němců by navíc bylo, aby převezení pacienti neměli tzv. britskou mutací koronaviru.

Článek

V pořadu České televize Otázky Václava Moravce to dnes řekl náměstek ministra zdravotnictví Vladimír Černý. Jeho šéf Jan Blatný (za ANO) v posledních dnech čelil kritice, že transport pacientů z přetížené chebské nemocnice do sousední země odmítl.

K převozu pacientů z přetížené nemocnice v Chebu do blízkého Německa vyzval vládu mimo jiné Karlovarský kraj, vznikla i petice obyvatel.

Ministrův náměstek Černý dnes řekl, že převozy by byly jen symbolickým gestem, protože z jednání s Německem vyplynulo, že můžou pro české pacienty nabídnout minimum lůžek. Česká strana by navíc musela prokázat, že pacienti nemají britskou mutaci koronaviru, která se podle odborníků šíří rychleji než původní typ.

Blatný s dalšími zástupci resortu včetně Černého chebskou nemocnici ve čtvrtek navštívili. Podle náměstka má nemocnice objektivně problémy jako nedostatek lékařů na interním oddělení, ale při návštěvě vyšly najevo i jiné věci. „V chebské nemocnici leží relativně velký počet německých občanů, kteří by měli být odesláni do Německa, a to se neděje,“ uvedl Černý. Dodal, že v Česku je dostatečná kapacita volných lůžek, aby bylo možné zajistit místo pro všechny pacienty ze všech krajů.

Na tiskové konferenci před nemocnicí se kromě novinářů objevilo asi 50 demonstrantů. Přinesli si transparenty, na jednom z nich bylo například napsáno „Otevřete hranice sanitkám“. Při vystoupení Blatného lidé křičeli, že je nesmyslné pacienty převážet třeba do Jihlavy, když německé nemocnice jsou jen deset kilometrů daleko. Zazněl i výkřik: „Kolik lidí ještě musí zemřít, aby se otevřely hranice?“

Situace v nemocnici Cheb je týdny vypjatá. Podle mluvčího Karlovarské krajské nemocnice Vladislava Podrackého prošlo za leden zdejším oddělením ARO 50 pacientů, před covidem to bylo okolo 160 pacientů ročně. I lůžka JIP jsou přetížená. Běžně je na nich asi 25 lidí měsíčně, v lednu 61. Ministerstvo v pátek organizovalo převozy 25 lidí z Chebu a Sokolova sanitkami do nemocnic v Praze, Středočeském a Plzeňském kraji. Podle dřívějších vyjádření Blatného a ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) lze k převozům využívat také vrtulníky.

Reklama

Doporučované