Hlavní obsah

Do obchodů s negativním testem. Slováci po čtyřech měsících rozvolňují

Foto: Profimedia.cz

Slovenský premiér Eduard Heger, v pozadí jeho předchůdce Igor Matovič.

Reklama

Slovensko od pondělí rozvolní některá opatření zavedená v boji s koronavirem, stane se tak poprvé po několika měsících. Kromě obchodů či služeb budou moci otevřít také hotely a penziony.

Článek

O novém koronavirovém nastavení na Slovensku informoval během úterní tiskové konference tamní premiér Eduard Heger, ministr financí Igor Matovič, ministr zdravotnictví Vladimír Lengvarský a šéf vládního Institutu zdravotních analýz Matěj Mišík. Oznámené rozvolňování, které má v zemi od příštího týdne nastat, přichází po čtyřech týdnech přísných podmínek.

„Dovolte mi, abych vám opět poděkoval za to, že jste zodpovědní. Protože řekněme si na rovinu, tento boj nemůže vyhrát vláda, nemůže ho vyhrát jeden člen vlády. Je to úsilí každého občana, protože my jste ti, kdo ten covid buď nosíme, nebo se mu bráníme,“ sdělil Heger občanům na dalším z pravidelných brífinků.

Situace na Slovensku se i nadále zlepšuje a od příštího týdne tak již regionální „covid automat“ nebude hlásat žádný černý okres, který by označoval špatný vývoj epidemické situace a nejpřísnější opatření. Ještě minulý týden přitom mapa slovenského území měla takové okresy dva.

Jak na samotném začátku konference připomněl předseda slovenské vlády, za rozhodující bylo v zemi považováno zvládnutí období velikonočních svátků na začátku dubna. Podle nejnovějších údajů, které vláda po daném období obdržela, začalo reprodukční číslo stoupat. Podle Hegera za to zřejmě může také hezké počasí, které láká k větší uvolněnosti a polevení v zodpovědnosti.

Navzdory tomu se však Slovensko chystá k razantnímu rozvolnění, a to již od nadcházejícího pondělí. Otevřít by v tento den měly veškeré obchody a služby, platí však pro ně určité podmínky. Jednou z nich je povinnost jedné osoby na 15 metrů čtverečních či povinnost negativního testu na koronavirus.

Negativní test a vyhrazených 15 metrů na osobu doprovází také další uvolnění, a to otevření kostelů, zoologických a botanických zahrad nebo muzeí. Po testování a negativním výsledku pak budou lidé moct navštívit i knihovny nebo sportovat venku, podmínkou je však v obou případech dodržení maximální kapacity šesti osob.

Nově dojde na Slovensku také k uvolnění pohybu v přírodě i mimo domovský okres, opět však pouze s negativním testem, jak informoval v průběhu konference bývalý premiér Matovič. Znovu pak otevřou také hotely a penziony, zatím však bez restaurací a v jednom pokoji budou moci být ubytovány pouze osoby z jedné domácnosti.

Během úterní konference několikrát zazněl apel na dodržování zavedených opatření a předseda vlády Heger připomínal, že silnou zbraní jsou lidem roušky, respirátory a vakcíny. Stále podle něj totiž není vyhráno a připomínkou toho, jak těžký boj Slovensko vede, je více než 2000 hospitalizovaných lidí v nemocnicích.

Svůj čas pro dotazy dostali také novináři, ty premiér opakovaně upozornil na to, aby nepokládali otázky související s ruskou vakcínou Sputnik V, která je na Slovensku nyní horkým tématem, avšak nebyla předmětem dané tiskovky. Podle informací slovenského Denníku N by však o vakcíně mohl ve středu informovat Igor Matovič na vlastní konferenci.

Ke 13. dubnu přibylo na Slovensku 870 pozitivně testovaných lidí, čímž celkové číslo vyšplhalo na více než 372 000. Během posledních 24 hodin pak země v souvislosti s koronavirem eviduje 86 nových úmrtí, a celkem tak covidu-19 podlehlo 10 716 osob. Vyléčených Slováků je již více než 255 000.

Naočkovat alespoň jednou dávkou již země stihla přes 870 000 jedinců, druhou pak obdrželo téměř 300 000 z nich. K vakcinaci jsou užívány látky od firem Pfizer, Moderna a AstraZeneca, kdy mRNA vakcíny jsou stanoveny pro osoby starší 60 let. Od úterý se navíc do takzvané Čekárny, fáze před přímou registrací k očkování, mohou přihlásit obyvatelé starší 40 let.

Reklama

Doporučované