Hlavní obsah

Do Olomouce se sjedou desítky lidí převlečených za fantasy hrdiny

Ilustrační foto.

Reklama

Desítky oživlých komiksových, filmových a literárních postav či hrdinů počítačových her zaplní v sobotu nákupní centrum Galerie Šantovka v Olomouci, které bude hostit pátý ročník cosplay festivalu.

Článek

„Průvod příznivců komiksových hrdinů v kostýmech postupně projde nákupním centrem. Akce vyvrcholí lampionovým průvodem, zapojí se do něj i veřejnost,“ sdělil mluvčí Galerie Šantovka Petr Hlávka.

„Cosplayeři jsou umělci, kteří si svépomocí tvoří kostýmy a vžívají se do rolí superhrdinů a postav známých ze stříbrného plátna, komiksových časopisů a počítačových her,“ uvedl Hlávka. Plánovaná sobotní akce podle něj nemá v Česku ani v zahraničí obdoby. „Fanoušci fiktivních světů a cosplayeři se totiž běžně setkávají na uzavřených srazech a festivalech mimo zraky veřejnosti,“ dodal Hlávka.

Festival se letos poprvé koná v období Halloweenu, kdy se do kostýmů s oblibou zahalují i milovníci strašidelných večírků a maškarních průvodů. „Rádi bychom letos přivítali v centru co nejvíce lidí v maskách. Byli bychom moc rádi, kdyby šli s námi do společného průvodu. Přáli bychom si, aby se Šantovka na celý den proměnila ve strašidelný hrad a hosté centra se stali sami součástí programu,“ uvedl hlavní organizátor akce Pavel Vykydal.

V roce 2019, kdy se festival v Galerii Šantovka konal naposledy, se do závěrečného průvodu zapojilo rekordních 125 cosplayerů. Letos organizátoři očekávají výrazně vyšší účast. „Jednak je to právě oním zapojením široké veřejnosti, ale také dlouhým covidovým půstem, který znemožnil komunitě cosplayerů dva roky vzájemného setkávání,“ uvedl Vykydal.

Fenoménu cosplay, tedy kostýmové hře, v Česku propadly stovky, možná tisíce mladých lidí. Nadšenci se snaží, aby jejich vizáž co nejvíce odpovídala oblíbené postavě. Dlouhé hodiny i dny proto tráví šitím kostýmů, výrobou brnění, zbraní či přípravou make-upu. Někteří zacházejí tak daleko, že se kvůli sportovně laděnému tělu oblíbené postavy snaží vypracovat vlastní svaly či shodit pár přebytečných kil.

Z netradiční volnočasové aktivity mladých lidí se postupně stal i zajímavý marketingový nástroj, s jehož pomocí se například nákupní centra snaží podpořit návštěvnost. Cosplayeři už v Česku zpestřili také oslavy, festivaly, koncerty či různé konference.

Cosplay, při kterém se účastníci snaží dokonale napodobit svým zevnějškem postavy ze sci-fi, fantasy, anime či videoher, vznikl ve 30. letech minulého století v USA. Nyní má nejvíc fanoušků v Japonsku a jihovýchodní Asii. Tato subkultura je v Česku na vzestupu a někteří tuzemští cosplayeři už uspěli na zahraničních přehlídkách.

Obchodní komplex Galerie Šantovka byl otevřen v roce 2013 nedaleko historického centra Olomouce a patří mezi deset největších nákupních center v zemi. Je v něm 200 obchodů, má prodejní plochu 46.000 metrů čtverečních.

Reklama

Související témata:

Doporučované