Hlavní obsah

Do Polska přijede tisícovka amerických vojáků, mají ukázat sílu NATO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Do Polska přijde na konci března tisíc amerických vojáků.

 

„Nechceme vyvolat konflikt. Chceme, aby byl zachován klid," popsal strategii vojenských aktivit v Evropě šéf NATO Stoltenberg.

Článek

Spojené státy chtějí na konci března vyslat tisíc vojáků do Polska. Budou součástí operace Atlantické odhodlání, která má demonstrovat přítomnost NATO v Evropě. Už v průběhu ledna připlulo do Německa na lodích celkem 87 tanků a řada dalších vojenských vozidel. Další americké vojáky, kteří se zúčastní společného výcviku s polskými jednotkami v Zaháni, minulý víkend přivítala i polská premiérka Beata Szydlová.

Posily NATO v rámci Atlantického odhodlání budou působit v Orzyszu. Polské město leží 137 kilometrů od Kaliningradu, ruské vojenské enklávy.

Napětí z Mnichova

Čerstvé oznámení německé agentury DPA navazuje na víkendovou bezpečnostní konferenci v Mnichově, kde velmoci debatovaly o budoucnosti Aliance a zejména vztazích NATO s Ruskem.

Právě ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov přitom na akci obvinil Severoatlantickou alianci, že je „pozůstatkem studené války". Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg reagoval prohlášením, že v rámci aktuální strategie by Aliance měla urychlit výcvik vojáků v oblasti Černého moře. „Nechceme vyvolat konflikt. Chceme, aby se konfliktům zabránilo a aby se zachoval klid," řekl Stoltenberg.

?Na silnější přítomnost sil NATO na východní hranici tlačí zejména pobaltské státy, které se dlouhodobě cítí Ruskem ohroženy. Alianci však v poslední době v rozhodování brzdí spory mezi Evropou a USA o míře zapojení i dalším financování vojenských programů. Americký viceprezident Mike Pence nicméně v Mnichově jasně prohlásil, že oblast Baltu a Černého moře hodlají Spojené státy podporovat i nadále.

Doporučované