Hlavní obsah

Do Prahy přivedl Borussii Dortmund a Juventus. Makléř vysvětluje, jak investovat do fotbalu

Rozhovor s výkonným ředitelem Patrie Tomášem Jarošem. Video: Aleš Černý, Seznam Zprávy

 

Reklama

Mezi 31 novými tituly na pražské burze budou premiérově i dva fotbalové kluby - staronový italský šampion Juventus Turín a přední německý klub Borussia Dortmund.

Článek

Od úterý 22. května bude možné na pražské burze za české koruny koupit akcie jedenatřiceti zahraničních titulů. Mezi nadnárodními firmami nebo burzovně obchodovatelnými fondy jsou i dva fotbalové kluby.

„My bychom chtěli přes tyto tituly přivést nové prvoinvestory, kteří třeba dnes sází. My bychom chtěli, aby to dělali sofistikovanějším způsobem a koupili si právě například akcie těchto klubů,” zdůvodňuje výkonný ředitel Patrie Tomáš Jaroš, proč tento člen burzy bude obchodování dvou evropských velkoklubů zajišťovat z pozice tvůrce trhu.

I drobní čeští investoři tak budou mít možnost si „v domácím prostředí” za české koruny koupit třeba akcii Juventusu a potom zajet do Turína na valnou hromadu vyčinit Massimilianu Alegrimu za to, že v létě nekoupil Patrika Schicka. Nebo ho za to pochválit - záleží na názoru.

Kromě podobných perliček jsou ale veřejně obchodované akcie fotbalových klubů samozřejmě od toho, aby investorům zhodnocovaly jejich vklady. I když laik nebo sportovní fanoušek by asi řekl, že když se týmu daří v lize a pohárech, jdou nahoru i akcie, skutečnost bývá zpravidla složitější.

Na co si dát pozor a čemu věnovat pozornost při investicích do fotbalu, vysvětluje ve videu v úvodu článku výkonný ředitel Patrie Tomáš Jaroš.

Reklama

Doporučované