Hlavní obsah

Do roku 2030 by více než 40 procent pacientů s cukrovkou nemuselo mít přístup k inzulinu

Podle studie by do roku 2030 mohl být nedostatek inzulinu.Video: Zuzana Lachnitová, AP, Youtube.com

 

Reklama

Experti uvádějí, že je ještě čas na to, aby světové vlády zasáhly a případnému nedostatku zabránily.

Článek

Vědci varují, že by v roce 2030 mohlo dojít k nedostatku inzulinu. Přístup by k němu neměla mít zhruba polovina pacientů, kteří bez něj nemohou žít. Zprávu zveřejnil server CNN s odvoláním na vědeckou studii publikovanou v magazínu o diabetu a endokrinologii.

Na celém světě se zvyšuje počet pacientů s cukrovkou typu dva, u nichž se předpokládá, že budou inzulin potřebovat. Podle studie bude mít v budoucnosti vzdálené pouhých dvanáct let k inzulinu přístup asi polovina dospělých pacientů s cukrovkou, tedy 38 milionů lidí.

Počet pacientů s cukrovkou druhého typu by se měl do roku 2030 celosvětově zvýšit o sto pět milionů. Sedmdesát devět milionů lidí bude předpokládaně inzulin potřebovat na denní bázi. Vědci ve své práci apelovali na světové vlády, aby zlepšily dostupnost inzulinu, zejména v Africe, Asii a v Oceánii.

„Podle našich předpokladů jsou současné zásoby a produkce inzulinu nekompatibilní vzhledem k předpokládané budoucnosti zejména v Africe a Asii. Mělo by tak být vyvinuto více úsilí k překonání blížící se zdravotnické výzvě,“ řekl pro CNN vedoucí studie doktor Sanjay Basu ze Stanfordské univerzity.

Počet nemocných by se měl podle studie zvyšovat kvůli stárnutí populace, urbanizaci a nesprávné životosprávě.

Výpočet a důvody nedostatku

Vědci použili data z mezinárodní diabetické federace a čtrnácti dalších studií, díky kterým vypočítali, o kolik může narůst počet pacientů s cukrovkou druhého stupně i průměrnou dostupnost inzulínu napříč 221 zeměmi.

Důvodem budoucího nedostatku, kromě většího počtu nemocných, je také nákladnost léčby. V obchodu s lékem navíc dominují pouze tři společnosti. Vlády by podle vědců měly zakročit a postarat se o to, aby byla léčba k dispozici na celém světě.

Reklama

Související témata:

Doporučované