Hlavní obsah

Do ruské přírody unikly tisíce tun ropy, firma dostala směšnou pokutu

Svět bez obalu: Do ruské přírody unikly tisíce tun ropy, firma Lukoil dostala podle aktivistů směšnou pokutu.Video: RFE/RL

 

Reklama

Ropa vytekla z ropovodu společnosti Lukoil letos v květnu v regionu Komi na severu Ruska a dostala se do řeky Kolvy. Znečistila 12 000 km² jak vody, tak i okolní půdy.

Článek

„Na březích řeky je půda ropou kontaminována od místa úniku až po ústí řeky. Znečištěny jsou rostliny, půda a také tráva,“ popsal v rozhovoru pro Rádio Svobodná Evropa ekolog Ivan Ivanov. Společnost Lukoil nejdříve tvrdila, že z ropovodu uniklo jen 9 tun ropy. Posléze svůj odhad zvýšila na 100 tun. Ekologičtí aktivisté se však domnívají, že skutečné číslo by mohlo být až 20krát vyšší.

„Postižená oblast okolo řeky je dlouhá 208 km. Kolva je pět metrů široká. Změřili jsme vrstvu oleje na vodě a ta dosahuje tloušťky asi 1 mm, takže to máme 2080 kubických metrů ropy, což je téměř 2000 tun. Úřady ale tvrdí, že neexistuje žádné zařízení, které by uniklé množství vypočetlo… Přitom to není pravda. Lukoil dokáže spočítat množství své ropy. Jak by ji jinak mohl prodávat,“ krčí rameny Ivanov.

V červnu uvedli představitelé Lukoilu, že byl ekosystém okolo řeky Kolvy zcela obnoven. Představitelé oblasti proto zrušili stav ohrožení, který byl krátce po úniku vyhlášen.

Aktivisté jsou ale přesvědčeni, že je to předčasné. „Za kontrolu podobných katastrof a škod neodpovídají pouze společnosti, které je způsobí, ale také regionální a federální úřady. Takže je v jejich zájmu, aby řekly, že je vše napraveno a škoda není tak velká. Ale pravdou je, že dekontaminační práce jsou teprve na začátku,“ tvrdí Aleksei Knizhnikov ze společnosti WWF Rusko.

To potvrzuje i Ivan Ivanov, který tvrdí, že obnova území sice pokračuje, ale není efektivní. A nasazené týmy dokonce používají i neúčinné a nebezpečné metody.

„Olej spalují, nebo ho jednoduše odplavují. Odplavování oleje představuje úmyslné znečištění povrchové vody, což je trestný čin. Hořící olej pak zase emituje síru do vzduchu,“ líčí Ivanov způsob likvidace. Tento únik ropy v severních oblastech Ruska není ojedinělý.

Například v roce 2020 se asi 20 tisíc tun nafty dostalo do volné přírody poblíž Norilsku. Těžební společnost Norilsk Nickel musela následně, podle rozhodnutí z letošního března, zaplatit téměř dvě miliardy dolarů.

Lukoil by měl za podobný incident dostat pokutu jen ve výši čtyř milionů dolarů. Ekologové to považují za směšné. Snaží se proto dál shánět důkazy o plném rozsahu a dopadech úniku ropy. Chtějí tím přimět ruskou vládu, aby uznala společnost Lukoil coby viníka celého rozsahu této katastrofy.

Více naleznete v úvodním videu. Další reportáže z produkce Rádia Svobodná Evropa najdete zde.

Reklama

Doporučované