Hlavní obsah

Do ruských voleb zasahují dvojníci. Vládní strana jimi mate voliče opozice

Foto: Profimedia.cz

Ruský opoziční kandidát v parlamentních volbách Boris Višněvskij ukazuje kandidátku se svými „dvojníky“.

Reklama

Boj o přízeň voličů v nadcházejících parlamentních volbách v Rusku, které proběhnou 17. až 19. září, dostává nový rozměr. Kromě běžného zmatení voličů prostřednictvím podobných jmen kandidátů, přišli letos na řadu i dvojníci.

Článek

Vlastní zkušenosti s nimi má petrohradský politik a kandidát v parlamentních volbách za liberální stranu Jabloko Boris Višněvskij. Ten sice věděl, že si jeho dva političtí oponenti změnili jméno na z části identické tomu jeho, nevěděl nicméně, že se mu budou co nejvíce snažit podobat i vizuálně.

Když následně vyšly volební plakáty, na kterých byly zveřejněné podobizny všech tří kandidátů, nestačil se divit. Vedle sebe viděl fotografie dvou téměř identických mužů se stejnou bradkou, střihem a předělem vlasů, prošedivělostí i knírkem. Jeden z přátel opravdového Višněvskije uvedl, že toho pravého poznal jen proto, že ostatní dva neměli kravatu, informuje britský server The Guardian.

„Nikdy jsem nic podobného neviděl,“ reagoval petrohradský kandidát, který dvojníky označil za „politický podvod“ a uvedl, že se situaci bude snažit řešit. „Všechno se to děje proto, aby byli voliči zmatení. Aby nebyli schopni rozlišit, co je falešné, a co pravé. A místo toho pravého třeba zvolili toho falešného,“ uvedl pravý Višněvskij v rozhovoru.

Dvojníci se původně jmenovali Victor Bykov a Alexej Shmelev a jméno si změnili v nedávné době. Podle ruských médií také například Bykov, který je členem vládní strany Jednotné Rusko, má na webu fotografii, kde vypadá mladší a má vlasy. Jméno si podle tamních médií změnil 3. července. Shmelev podle ruských médií zase dříve působil jako manažer prodeje v jedné z petrohradských firem. Až do minulého týdne nebylo jasné, jak oba kandidáti vypadají, jelikož veřejně nevystupovali a neměli kampaň.

Přestože jejich motivace není známá a ani jeden se k oficiálním podobiznám nevyjádřil, Višněvskij má jasno. „Nemyslím si, že by souhlasili se takto ztrapnit zadarmo,“ říká a dodává, že jednoho z dvojníků poznal (Victora Bykova).

Kandidáti s podobným jménem na volebních lístcích jsou v zemi běžnou praxí. Strana Jednotné Rusko se tak snaží snížit počet hlasů pro opozici. Vzhledově podobní kandidáti to ale podle Višněvskije posouvají na další úroveň. „Pokaždé, když jsou volby, si říkáme, že jsou těmi nejšpinavějšími, co dosud byly,“ odpověděl Višněvskij na otázku, v čem mu přijde aktuální kampaň jiná než ta předchozí. „Jsem si nicméně jistý, že to řekneme i po dalších volbách,“ dodává.

Višněvskij, který je dlouhodobým kritikem Kremlu, se již dříve stal středem útoku ruských trollů. Ti proti němu vytvořili kampaň, v rámci které ho obvinili ze sexuálního obtěžování studentů na univerzitě, kde působí, informuje server The Moscow Times.

Reklama

Doporučované