Hlavní obsah

Do školy s vakcínou. Americký úřad schválil Pfizer pro děti od 12 let

Foto: Profimedia.cz

Do 14 dní by se mohly v USA začít očkovat děti starší 12 let.

Reklama

Ve středu odsouhlasí postup očkování ještě americké Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC). Začít by se mohlo do dvou týdnů.

Článek

Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) schválil použití vakcíny Pfizer pro náctileté. Konkrétně pro věkovou skupinu od 12 do 15 let.

„Jde o další milník v boji proti koronaviru a jistotu, po které volali rodiče a pediatři po celé zemi,“ píše k rozhodnutí list The Washington Post. Podle něj je zřejmé, že školy mohou fungovat dobře se stávajícími opatřeními, jako jsou roušky a sociální distance, ale vakcinace jistotu posílí.

Vědecké důkazy totiž ukazují, že u dětí a náctiletých se v naprosté většině při nákaze projeví jen lehké symptomy covidu-19. Nicméně jak ukazují studie, tak i po lehkých symptomech mohou následovat dlouhodobé problémy.

Z více než 581 tisíc úmrtí, jež v USA spojují s onemocněním covid-19, připadá na lidi mladší 18 let „jen“ 300 případů. Nicméně jak upozorňuje The Washington Post, jde o vyšší číslo než u běžné chřipkové epidemie.

Ve středu bude potvrzovat rozhodnutí úřadu ještě komise Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) s tím, že také dá návod, jak správně při očkování náctiletých postupovat.

Šéfka CDC Rochelle Walenskyová v rozhovoru s televizí CNN avizovala, že očkovat by se v dané věkové skupině mohlo začít za méně než dva týdny.

Ke stejnému kroku už minulý týden přistoupila Kanada. Supriya Sharmaová z regulačního úřadu Health Canada uvedla, že posun pomůže dětem získat zpět normální život.

Konsorcium Pfizer/BioNTech v březnu zveřejnilo předběžné výsledky klinické studie se 2 260 dobrovolníky ve věku 12 až 15 let, které ukazovaly vysokou účinnost jejich vakcíny. Covidem-19 neonemocněl nikdo z očkovaných, zatímco v kontrolní skupině bylo 18 případů nemoci. Vedlejší účinky přitom údajně byly podobné jako u starších lidí.

Reklama

Doporučované