Hlavní obsah

Do Sněmovny by se dostalo jen pět stran, ukázal průzkum. Rozložení sil se přesto nemění

Foto: hnutí ANO

Hnutí ANO premiéra Andreje Babiše si podle průzkumu CVVM polepšilo na 33,5 procenta hlasů.

Reklama

Hnutí ANO si podle zjištění CVVM od listopadu polepšilo o čtyři procenta. Je však nutné počítat se statistickou chybou.

Článek

Největší podporu voličů by v prosinci znovu suverénně získalo ANO se ziskem 33,5 procenta hlasů. Z aktuálního volebního modelu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) vyplývá, že hnutí premiéra Andreje Babiše by dostalo víc hlasů, než kolik má druhá ODS a třetí Piráti dohromady. Občanští demokraté mají nyní podporu 14,5 procenta lidí, Piráty by volilo 14 procent občanů. Oproti listopadu ANO posílilo o čtyři procentní body, mírně si pohoršilo hnutí SPD, pozice ostatních stran se výrazně nezměnily.

Komunistům by nyní dalo hlas deset procent voličů, sociálním demokratům 9,5 procenta. Ostatní sněmovní strany, tedy TOP 09, SPD, KDU-ČSL a STAN na pětiprocentní hranici nedosáhly. Podle analytiků CVVM nelze s určitostí říct, zda by se do Sněmovny tato uskupení momentálně dostala, mimo jiné kvůli váhání voličů mezi několika stranami.

I přes pokles hlasů u některých stran ve volebním modelu CVVM nelze jasně říci, že se politické rozložení mění. U výsledků průzkumu je nutné počítat se statistickou chybou, ta se pohybuje až v rozmezí pěti procent. Sněmovní strany, které by podle průzkumu nepřekročily pětiprocentní hranici, jsou stále v rozpětí, které jim účast v dolní komoře zajišťuje.

Pokud by se v prosinci konaly sněmovní volby, přišlo by k nim podle CVVM 61 procent občanů, zhruba stejná volební účast byla i při loňském hlasování. Průzkum se konal od 1. do 13. prosince na vzorku 1 050 lidí s volebním právem.

Také ostatní agentury pro výzkum veřejného mínění prognózují volební vítězství ANO s velkým náskokem před ODS a Piráty. Suverénní pozici hnutí ANO na podzim nepoškodila ani aféra kolem údajného únosu Babišova syna na Krym a následné hlasování o vyslovení nedůvěry vládě. Mnozí voliči se k ANO naopak přiklonili.

Volební model podle CVVM není předpovědí výsledků voleb, ale na základě získaných odpovědí o preferované straně, jistotě volby a ochotě jít k volbám informuje o rozložení voličské podpory v době průzkumu. Pracuje s pravděpodobností, zda respondent dorazí k volbám, a zohledňuje váhání voličů mezi více stranami.

Reklama

Doporučované