Hlavní obsah

Dobré časy pro zbraně. Zájem o české zboží přivábil i tajemného Afričana

Hima Aboubakar a jeho napojení na české zbrojní firmyVideo: Karel Hrubeš

 

Reklama

Seznam hledal důvody, proč si nigerský obchodník se zbraněmi pořídil bydlení v rezidenci v pražské Libni.

Článek

Hlavní města Nigeru a České republiky dělí vzdušnou čarou 4 217 kilometrů, a přece si obchodník Hima Aboubakar z Niamey pořídil v minulém roce ve vzdálené Praze tři byty za celkem 50 milionů korun.

Proč zrovna v hlavním městě Česka? Jednou z odpovědí může být i to, že mu v této zemi jdou dobře obchody.

Video: Obchodník se smrtí nakoupil byty v Praze.

Nigerský obchodník se zbraněmi nakupoval luxusní nemovitosti v Praze.Video: Karel Hrubeš

Hima Aboubakar, jak už Seznam napsal v několika článcích, obchoduje se zbraněmi.

Jeho jméno najdeme i v dokumentu, který si sestavila vláda v Nigérii kvůli prověřování rozsáhlé kauzy kolem nákupu zbraní, jimiž se tamní armáda vyzbrojovala proti islamistům z Boko Haram.

Ani pro řadu českých firem, jež podnikají v obranném průmyslu, nejde v případě Aboubakara o neznámé jméno. Z prostředí českých zbrojařů dostal Seznam tip na trojici společností, které měly být s Aboubakarem v kontaktu.

Na přímou otázku o Aboubakarovi většina zbrojařů neodpověděla vůbec, nebo si od jména nigerského obchodníka držela odstup, ale o neznámé jméno nejde.

„S obchodní společností Societe D’Equipments Internationaux, v jejímž čele stojí Aboubakar, dle našich informací komunikuje více známých firem českého obranného průmyslu o exportních projektech pro Afriku,“ napsal Seznamu Andrej Čírtek, mluvčí skupiny Czechoslovak Group, která patří miliardáři Jaroslavu Strnadovi.

Aboubakarova firma SDI podle mluvčího nemá a neměla se Strnadovými firmami žádnou smlouvu. „Tuto společnost ale znají obchodníci specializovaní v rámci Czechoslovak Group na africké trhy,“ dodal Andrej Čírtek.

Podobně reagovala i marketingová ředitelka Omnipolu Marika Přinosilová. „Omnipol s tímto pánem, ani s jeho společností, nikdy nejednal a nejedná, nespolupracoval a nespolupracuje, ani v Nigérii, ani jinde na světě,“ odpověděla na dotaz Seznamu.

Video: Zbrojní obchod v Praze. Ale ne s Čechy

Obchodníci se zbraněmi objevili Prahu.Video: Karel Hrubeš

Mluvčí Czechoslovak Group Andrej Čírtek řekl, že Strnadův podnik s Aboubakarem nepodniká, Czechoslovak Group se o stav vyšetřování jeho společnosti SDI zajímala.

„Naše případné partnery prověřujeme a monitorujeme přes média jejich korupční podezření. To platí i o SDI, kde z médií víme o šetření této společnosti. A samozřejmě nás zajímalo stanovisko k této společnosti od nigerijských úřadů,“ uvedl Andrej Čírtek.

Excalibur má k dispozici stanovisko, které říká, že Aboubakara prověřuje coby součást rutinních povinností a že všechny obchody, které Aboubakarova SDI uzavřela pro nigerijskou vládu, zůstávají v platnosti.

Zmíněný dopis, jenž dorazil do Excaliburu, má datum 7. června loňského roku. Měsíc předtím EFCC, speciální nigerijský protikorupční úřad, Aboubakara zmínila v několika úplatkářských kauzách, kdy měl luxusními vozy a značnými finančními částkami v hotovosti obdarovávat vysoké důstojníky nigerijské armády.

Jaký je stav vyšetřování, to nelze zjistit – EFCC na dotazy zaslané e-mailem neodpověděla a uvedená telefonní linka byla nedostupná.

Dobré časy pro zbraně

Český zbrojní průmysl roste. Z jedenácti miliard stoupl předminulý rok na patnáct a odborníci očekávají, že statistiky za loňský rok, které budou zveřejněné začátkem léta, růst potvrdí.

Afrika je pro české zbrojaře jedním z velkých trhů, kam vyvážejí své výrobky. Zmíněná Czechoslovak Group v roce 2015 do Nigérie dodala zbraně v hodnotě asi 200 milionů korun, hlavně tanky T-72. Firma LOM Praha zase poskytovala servis bojovým helikoptérám nigerijské armády a získala rovněž zakázku na údržbu bitevníků L-39.

Ministerstvo průmyslu, které statistiky o vývozu zbraní z Česka zveřejnilo, však odmítlo s odkazem na mlčenlivost potvrdit, zda byl do zmíněných obchodů zapojený Hima Aboubakar nebo jeho společnost.

„Pokud jde o dotazované teritorium, na Niger - a stejně tak ani na Nigérii - se nevztahují žádné mezinárodní sankce OSN či EU. Obě země jsou současně aktivně zapojeny do regionální snahy eliminovat hrozbu teroristické skupiny Boko Haram a dalších islamistických a teroristických organizací působících v oblasti afrického Sahelu,“ uvedla pouze mluvčí resortu Dita Havlíčková.

Reklama

Související témata:

Doporučované