Hlavní obsah

Dobříš a okolní obce řeší, jak si zajistit velkokapacitní zdroj vody

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

Dobříš na Příbramsku spolu s okolními obcemi řeší, jak dlouhodobě zlepšit zásobování vodou. Možností je vybudovat přivaděč vody z Vltavy, nebo se napojit na vodohospodářskou soustavu Příbrami.

Článek

Výstavba velkokapacitního přivaděče vyjde v dnešních cenách na 800 milionů korun bez daně, napojení na Příbram by bylo o 60 až 80 milionů levnější, protože by nebylo potřeba budovat čerpadlo z Vltavy. Obce by ale napojením na Příbram ztratily kontrolu nad cenou vody, uvedl starosta Dobříše Pavel Svoboda (Pro Dobříš).

Společný zdroj vody chce mít 30 obcí, například Nový Knín, Županovice či Borotice. Podle Svobody jde o dlouhodobý projekt na osm až deset let a zatím je vše na začátku. „Máme úvodní studii a zjišťujeme, kolik by to stálo a z jakých zdrojů by to šlo financovat,“ uvedl starosta. Předpokládá, že 60 až 70 procent nákladů by mohla pokrýt dotace. Přesto by to podle něj pro každou obec znamenalo nemalou částku.

Obě varianty počítají s výstavbou okruhu, který propojí všechny obce zapojené do projektu. Rozdíl je jen v tom, zda vznikne také čerpadlo z Vltavy, nebo se okruh napojí na vodohospodářskou soustavu Příbrami. „Bylo by to o trochu levnější, ale ztratíme kontrolu nad cenou vody,“ upozornil Svoboda. O tom, jak bude nový velkokapacitní zdroj vypadat, mají zastupitelstva jednotlivých obcí teprve jednat.

Svoboda připomněl, že poslední dva roky byly srážkově nadprůměrné, takže spodní vody pro hlavní zdroj pro devítitisícové město je nyní dost. V předchozích suchých letech se ale Dobříš s množstvím vody dostávala na hranici vrtů a v některých dnech bylo nutné používat rezervní zásobu vody z lomu Jezírko. To je však povrchová voda, která se musí dodatečně čistit.

Reklama

Doporučované