Hlavní obsah

Dobrovolní hasiči dostanou od Prahy peníze na nákup a opravy vybavení

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Pražští dobrovolní hasiči dostanou od města v následujících letech každoročně asi 50 milionů korun. Určeny budou na nové vybavení jako jsou cisterny, automobily nebo digitální radiostanice a také na revize a opravy vybavení.

Článek

Pražští zastupitelé schválili koncepci rozvoje jednotek dobrovolných hasičů na roky 2022 až 2026. V Praze je několik desítek jednotek dobrovolných hasičů a jejich zřizovateli jsou jednotlivé městské části.

Koncepce rozvoje se soustředí především na požární techniku a další prostředky. Zahrnuje nejen kapitálové výdaje, ale také běžné výdaje, které jsou pro potřeby dobrovolných hasičů nezbytné. Koncepce proti té minulé nově počítá s využíváním dotací na nákup požární a speciální techniky.

Nejvíc peněz vydá hlavní město v roce 2023, kdy plánuje vložit do rozvoje jednotek přes 61,2 milionu korun, z nichž většina je určena na investice. V investicích půjde za dva roky nejvíce peněz do nákupu cisteren, a to 33 milionů, a neinvestiční prostředky dosáhnou přes 17,66 milionu. Nejméně peněz vydá město v letech 2025 a 2026, a to shodně zhruba 47,18 milionu.

Dobrovolní hasiči zasahují nejen při hašení požárů, ale rovněž třeba při povodních, kdy pomáhají s evakuací obyvatel, čerpáním vody nebo odstraňováním škod. V Praze je 24 jednotek dobrovolných hasičů, které jsou určeny pro zásahy na celém území města. Dalších 14 jednotek je vyčleněno pouze pro danou městskou část. Jednotky zřizuje obec a jsou závislé na jejím rozpočtu. Obec vlastní i veškeré vybavení. V čele je velitel zodpovědný starostovi. V Praze působí přes 2500 dobrovolných hasičů.

Reklama

Související témata:

Doporučované