Hlavní obsah

Dobrovolníci opět vyčistí řeku Sázavu a její břehy

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Dobrovolníci budou i letos uklízet řeku Sázavu a její břehy. Šestnáctý ročník akce Čistá řeka Sázava se uskuteční od 9. do 11. dubna. Registrace dobrovolníků byla spuštěna na www.cistarekasazava.cz.

Článek

Podoba úklidové akce bude záviset na aktuální epidemické situaci, informovala Jaroslava Tůmová z obecně prospěšné společnosti Posázaví.

Loňský úklid Sázavy poznamenal nástup koronavirové pandemie, přesto se akce uskutečnila, i když v pozměněné podobě. Původně třídenní hromadná akce se proměnila na individuální a protáhla se na půl roku. Dobrovolníci k řece vyráželi od dubna do konce října sami nebo po malých skupinkách a ze břehů sbírali vše, co tam nepatří. Ruku k dílu loni přiložilo 448 lidí, kteří naplnili odpadky 291 velkých pytlů. Vyčíslit, kolik tun to bylo, je prakticky nemožné, protože pytle s nasbíraným odpadem nikdo nevážil.

Během uplynulých 15 let se z břehů řeky sesbíralo téměř 400 tun odpadků a pomáhalo při tom 15.500 dobrovolníků. V posledních letech je ale obecně odpadků méně, staré skládky se odkrývají jen minimálně a nové už nevznikají. V prvních letech se řeka uklízela mezi městem Sázava a obcí Pikovice, nyní se čistí napříč dvěma kraji, Středočeským a Vysočinou.

Reklama

Doporučované