Hlavní obsah

Dobrovolníci zahltili zasažené obce. Přijeďte později, vyzývá hejtman

Foto: David Neff

V obcích zasažených tornádem už nadešel čas pro dobrovolníky.

Reklama

Lidé, kteří chtějí pomoct v obcích zasažených tornádem, se konečně dočkali. Morava povolává dobrovolníky. Krizové štáby ale prosí, aby dbali pokynů policie a hlásili se v registračních stanech.

Článek

Po dvou dnech, kdy krizové štáby v Jihomoravském kraji prosily dobrovolníky, aby ještě nejezdili pomáhat s odklízením škod, se dobrovolníci dočkali. Kdo chce pomoct lidem zasaženým tornádem, může přijet. Kraj i obce ale prosí o dodržování základních pravidel, aby na místě nedošlo ke kolapsu dopravy.

Hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich (KDU-ČSL) však před druhou hodinou odpolední na sociální sítě napsal, že prosí dobrovolníky, aby už nejezdili. V zasažených obcích jich je již moc.

„Policie další lidi otáčí. Ti, co tam jsou nyní, stačí, pro další by aktuálně už nebylo místo a práce. Díky moc za ochotu! Bude vás potřeba také za týden, dva a dál,“ vzkázal Grolich.

„Prosíme přijíždějící dobrovolníky, aby zastavili autem tam, kde jim určí policie, a do obce už došli pěšky,“ uvedla mluvčí Jihomoravského kraje Alena Knotková. „V Moravské Nové Vsi pendluje autobus, který dobrovolníky do centra vozí,“ doplnil hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL).

V jednotlivých obcích jsou zřízené stany, ve kterých se mají dobrovolníci registrovat. „Prosíme, aby zájemci přišli osobně a nikam nevolali. Mobilní signál ještě není stoprocentní a snažíme se vyhnout i přetížení linek,“ vysvětlila Knotková. Dobrovolníci by měli přivézt vlastní nářadí.

Foto: Jihomoravský kraj

Pět pravidel pro dobrovolníky, kteří chtějí pomoct v zasažených obcích.

Ředitel hasičského záchranného sboru v Jihomoravském kraji Jiří Pelikán uvedl, že i hasiči se momentálně perou s nezodpovědným přístupem dobrovolných jednotek, které jezdí „načerno“ pomáhat. „Každá, která přijede a nebude vyslána operačním střediskem, bude poslána zpět. Máme tu dost těžké techniky, potřebujeme zajistit plynulou dopravu v obcích,“ řekl na tiskové konferenci po jednání krizového štábu.

Podle hejtmana nyní krizový štáb hledá deponie pro materiál, který začínají firmy navážet do obcí, především dřevo a latě potřebné při zajišťování střech. Štáb také bude nastavovat systém jejich rozvozu. Připravuje rovněž distribuci pohonných hmot do elektrocentrál, obce jsou totiž stále převážně bez proudu. Elektrocentrál je podle hejtmana dostatek. „Přednostně je budeme zavážet do budov, které slouží všem - kulturních domů, obecních úřadů a dalších shromaždišť,“ dodal Jiří Pelikán.

Materiální pomoc mají lidé podle aktuální potřeby vozit do sběrných míst speciálně určených pro jejich skladování. „Občané, kteří chtějí materiálně pomoci (jídlo, pití, lůžkoviny…), mají pro oblast Mikulčic a Lužic využít sběrné místo u benzínové čerpací stanice OMV v ulici Velkomoravská, pro Hrušky a Moravskou Novou Ves objekt bývalé tržnice Rena hall,“ upřesnil šéf jihomoravské policie Leoš Tržil.

Jak finančně pomoci lidem zasaženým tornádem

Diecézní charita Brno spustila veřejnou sbírku, do které je možné přispívat libovolnou částkou na účet č. 4211325188/6800, variabilní symbol 2002, nebo formou dárcovské SMS. Na číslo 87 777 lze poslat dárcovskou SMS ve tvaru DMS DCHB 30, 60 nebo 90 podle částky, kterou chcete přispět.

Pomoci je možné i skrze Diakonii Českobratrské církve evangelické. Příspěvky mohou zájemci posílat na účet č. 2100691426/2010. Je možné přispět i dárcovskou SMS na číslo 87 777 ve tvaru DMS DIAKONIEPOMOC 30, 60 nebo 90, a to opět podle výše příspěvku.

Člověk v tísni vyhlásil sbírku SOS Morava. Příspěvky je možné posílat na speciálně zřízené konto 713271329/0300.

Přispět je možné i na účet Českého červeného kříže. Číslo je 333999/2700, variabilní symbol 2101. Organizace spustila i platební bránu.

Handicapovaným lidem zasaženým tornádem pomáhá Konto Bariéry. Číslo účtu, kam je možné zasílat příspěvky, je 17111444/5500. Variabilní symbol je 5555. Je možné darovat vybranou částku i přes platební bránu.

Už od čtvrtečního večera funguje sbírka Nadace Via. Darovat je možné i na odkazu humanitární organizace Adra. Sbírku pro lidi, kteří přišli o střechu nad hlavou, spustila i platforma Donio. Přispět můžete i do sbírky znesnáze21, kterou pořádá Nadace Karla Janečka.

Ten zároveň apeloval na dobrovolníky, aby byli opatrní, co se týká alkoholu. „Včera byly z naší strany dvakrát použity donucovací prostředky. Jednou proti osobě, která neuposlechla výzev při příjezdu. V druhém u dobrovolníka s motorovou pilou, který byl silně pod vlivem alkoholu. Chtěl pomáhat, ale byl nebezpečný i sám sobě,“ uvedl.

Reklama

Doporučované