Hlavní obsah

Dočasné bydlení po tornádu shání přes 20 rodin

Foto: Tomáš Svoboda , Seznam Zprávy

Tornádo odsoudilo téměř dvě stovky domů k úplnému zániku.

Reklama

V jihomoravských obcích po tornádu přibývá lidí, kteří přišli o střechu nad hlavou a nemají kam jít. Obce a charita s nimi řeší náhradní bydlení.

Článek

Více než dvacítka rodin v obcích, jimiž se prohnala ničivá bouře, hledá dočasné bydlení. Jejich domy jsou buď zdemolované, nebo neobyvatelné. „Je tady celkem 24 rodin, které potřebují dlouhodobější ubytování. Konkrétně šest v Hruškách, osm v Lužicích, pět v Mikulčicích a pět v Moravské Nové Vsi,“ uvedl dnes po jednání krizového štábu hejtman kraje Jan Grolich (KDU-ČSL). Předpokládá, že rodin postupně přibude. Některé jsou dočasně u příbuzných či přátel.

V pěti obcích, které tornádo poničilo, je 180 domů určených k demolici. Některé z nich už majitelé zbourali. Jinde se čeká na řízené demolice od hasičů.

O náhradním bydlení budou rodiny jednat s vedením kraje, obcí a humanitárními organizacemi. Detaily chtějí upřesnit zítra. „Máme řadu nabídek na dočasné či mobilní ubytování, které budeme předávat radnicím. Humanitární organizace by měly ve spolupráci s obcemi jednat s jednotlivými rodinami a hledat ideální řešení a způsob financování,“ doplnil hejtman.

Podle něj se sešla řada nabídek, které se týkají bydlení zdarma i placených nájmů. Liší se také jejich úroveň. Od základních unimobuněk až po moderní mobilní domy. „Musíme si taky upřesnit, jestli si to lidé budou platit sami ze sbírek, nebo jestli na to dostanou nějaké peníze. Některé obce jsou na to ochotné přispět. Některé nabídky jsou zdarma. Budou to hodně individuální příběhy,“ řekl hejtman.

Například v Lužicích tornádo poškodilo bytový dům, který je neobyvatelný. O střechu tak rázem přišlo celkem šest rodin.

Drtivá většina dotčených rodin plánuje zůstat. „Nechtějí se nikam stěhovat a lpí na svém domově,“ potvrdila v rozhovoru pro Seznam Zprávy ředitelka Státního fondu podpory investic Hana Pejpalová.

Státní organizace o prodlouženém víkendu řešila s místními žádosti o dotace. Sešlo se jich více než sedm stovek. Vláda slíbila rodinám pomoc ve výši až dvou milionů korun pro rodinu.

Extrémní bouře postihla Lužice, Mikulčice, Hrušky, Moravskou Novou Ves a hodonínskou část Pánov. V obcích pokračují řízené demolice, které mají na starosti hasiči. Dosud poslali k zemi dvacítku budov, evidují dalších 41 požadavků. Desítky domů si lidé bourají na vlastní pěst. „Likvidační práce se chýlí ke konci, komunikujeme se starosty obcí, budeme postupně předávat místa zásahu jednotlivým starostům. Do budoucna bude nutné se zaměřovat na demoliční práce na objektech a na skládkování a převozy dočasných deponií,“ uvedl velitel zásahu Michal Hlavička.

Drtivá většina vnitřních částí obcí je vyčištěná od trosek. Hasiči chtějí s likvidačními pracemi skončit do závěru příštího týdne.

Bouřky předminulý týden zasáhly Břeclavsko a Hodonínsko. Poničily dvanáct set domů a vyžádaly si šest obětí i stovky zraněných.

Reklama

Doporučované