Hlavní obsah

Plán na to, jak lidem po tornádu zlevnit stavby. Odpusťte DPH, žádá komora

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Likvidace následků tornáda v obcích Mikulčice a Lužice.

Reklama

Poté, co tornádo na Moravě zničilo stovky domů, připravila vláda dotační podporu. Materiál a stavební práce však zdražují. Lidem by tak ještě víc pomohlo prominutí DPH. Žádá o to Hospodářská komora. Ministerstvo je skeptické.

Článek

Místo dvou milionů dostanou od státu lidé, jejichž obydlí zasáhlo tornádo, de facto zhruba o čtvrt milionu méně. Část totiž „vrátí“ v podobě daní, což návrat do normálu v době zdražujících cen materiálů a stavebních prací komplikuje a oddaluje. Hospodářská komora to chce změnit a žádá ministerstvo o prominutí DPH, to však považuje podobnou výjimku za těžko realizovatelnou.

Na Břeclavsku a Hodonínsku půjde po zásahu tornáda minimálně 160 domů k zemi, dalších 1 200 zůstalo poškozených.

Stát již pro lidi připravil dotační program Živel na obnovu bydlení. Žádosti přijímá Státní fond podpory investic od minulého pátku. Obyvatelé postižených obcí tak mohou získat dotaci až ve výši dvou milionů korun.

Ceny stavebního materiálu rostou, jeho dodací lhůty jsou dlouhé a bude těžké v krátkém čase sehnat pracovníky, kteří by nové domy postavili či zrekonstruovali ty, které nemusí jít k zemi. Proto se lidem stavební práce prodraží a mohou na ně čekat dlouho.

Přestože pomoc od státu vítají jak postižené obce, tak stavební firmy, dala by se podle Lukáše Donné, ředitele firmy 1. jihomoravská stavební a člena Regionální hospodářské komory Brno, ještě vylepšit. Navrhuje odpustit DPH na stavební práce a nákup materiálu pro lidi, kterým bydlení poškodila nebo zlikvidovala nedávná přírodní katastrofa.

Stát nemůže někoho zadotovat a pak si ty peníze stáhnout zpátky.
Lukáš Donné, majitel firmy 1. jihomoravská stavební

„Pomohlo by to všem v regionu. Srovnal by se rozdíl mezi svépomocí, živnostenskou firmou a stavební firmou právě v sazbě DPH,“ říká Donné. Podle něj je současná pomoc nedostatečná. „Stát nemůže někoho zadotovat a pak si ty peníze stáhnout zpátky,“ dodává.

Proto o svém návrhu napsal dopis členům Hospodářské komory České republiky. „Výhodu spatřuji v tom, že za určitých podmínek by materiál koncově poškozeného stál o 21 procent méně, práce přitom žádnou daň. Takto by při podpoře nula procent DPH ušetřil poškozený na materiálu 21 procent,“ stojí v dopise.

To stejné platí v případě, že by si lidé na stavební práce najali firmu nebo by stavěli dům sami. Ušetřili by tak buď 15 procent nákladů, nebo 21 procent na ceně materiálu.

Ačkoli Donné chválí vládní programy na pomoc postiženým přírodní katastrofou, ze získané pomoci ale občané vrátí 21 nebo 15 procent zpět státu, což podle něj není stoprocentní dotace. „Pokud lidé využijí podporu dva miliony korun, za stavební práce při 15procentní sazbě mohou na reálnou škodu zaplatit 1 739 130 korun. Když tak budu někomu stavět dům, musím ho vymyslet tak, abych v přímých nákladech stál jen tolik. 15 procent pak vychází na 260 869 korun,“ počítá.

Zasažení by tak odpuštěním DPH mohli získat statisíce navíc. „Kdyby návrh na snížení DPH prošel, lidé dostanou například o 260 869 korun víc, protože stát si to nestáhne zpátky,“ vysvětluje Donné.

Ministerstvo je skeptické

Pro návrh získal podporu jak RHK Brno, tak Hospodářské komory ČR. „Na těchto návrzích pracujeme. Návrh jsme tlumočili kompetentním úředníkům na ministerstvu financí s žádostí o reakci, zda je to aspoň zčásti možné. Ministerstvo financí jsme požádali, že v případě, že by z jakýchkoliv důvodů nebyl tento námět realizovatelný, tak aby nám ve zkratce tyto důvody osvětlilo,“ uvedl mluvčí Hospodářské komory Miroslav Diro.

Podporu ze strany ministerstva však návrh zatím nezískal. „Věcně a místně vymezit takové prominutí daně tak, aby skutečně férově pomohlo právě těm potřebným, by bylo v praxi technicky de facto nerealizovatelné. Ministerstvo financí, potažmo vláda se proto v současnosti soustředí na sanaci škod primárně prostřednictvím přímých nástrojů pomoci,“ sdělil SZ Byznys za resort vedoucí oddělení komunikace s médii Tomáš Weiss. Donné se chce s návrhem osobně obrátit i na ministryni financí Alenu Schillerovou (za ANO).

Tornádo se jižní Moravou prohnalo ve čtvrtek 24. června a poničilo především Břeclavsko a Hodonínsko. Škody podle hejtmana Jihomoravského kraje Jana Grolicha (KDU-ČSL) dosahují zhruba 15 miliard korun.

Reklama

Doporučované