Hlavní obsah

Situace ve stavebnictví: Tornádo nemohlo přijít v horší dobu

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Některé budovy v Mikulčicích půjdou po zásahu tornáda k zemi.

Reklama

aktualizováno •

Tornádo po sobě zanechalo zdemolované domy, které je třeba opravit, nebo znovu postavit. Stavba či rekonstrukce teď však vyjde dráž než před rokem. Jen nová střecha může stát dvakrát tolik.

Článek

Poté, co se ve čtvrtek večer prohnalo částí jižní Moravy tornádo, zůstaly stovky zničených nebo poškozených budov. V postižených regionech tak bude potřeba rekonstrukce a výstavba nových domů.

V současné době, kdy zdražují téměř všechny stavební materiály a čekací lhůty na ně se prodlužují, se situace ještě komplikuje.

„Z některých domů zůstaly jen zdi, veškerý nábytek je rozbitý, jsou rozbitá a vyrvaná okna i dveře. Lidé si tady však snaží navzájem pomoct,“ popisuje situaci v Mikulčicích Lukáš Donné, ředitel stavební firmy První jihomoravská stavební, která sídlí v brněnském Veveří.

Podle jeho slov obec prošel statik a posuzuje, které domy jsou vhodné k rekonstrukci a které se musejí srovnat se zemí. „V lokalitě tak vznikne obrovské množství sutin. Bude třeba vyřešit, kam takové množství odvézt. Lidé to zatím nevědí, takže je nemohou ani odklízet,“ říká Donné.

Ceny za ukládání sutin šly však v posledních letech nahoru. „Dříve to bylo 125 korun za tunu, teď je to třeba 200 korun za tunu,“ uvádí ředitel.

Zdražuje ale i stavební materiál, a to od dřeva až po střešní krytiny. „Zdražuje všechno. Ocelové trubky na vytápění jsou o 30 procent dražší, ceny plastových materiálů rostou, drátěné sítě během měsíce zdražily o 100 procent. Dřevo někde podražilo o 70 až 100 procent,“ vypočítává Donné.

To potvrzuje i obchodní zástupce brněnské firmy Stavebniny Šťastný Michal Šmerda. „Železo zatím je, ale zdražuje, polystyren zdražuje a není, cihly zatím jsou, ale za draho,“ říká.

Dodává, že vše záleží na výrobcích surovin, kteří aktuálně nestačí stavební materiál dodávat. „Zájem je už tak veliký a tato situace to ještě zhorší,“ varuje Šmerda a doplňuje, že pokud dodávky zrychlí výrobci, stavebniny mohou proces také urychlit.

Rekonstrukce, ne-li stavba nového domu se tak lidem značně prodraží. Podle Donného to představuje dvojnásobnou katastrofu. „Jen střecha bude lidi stát dvojnásobek toho, co loni na podzim,“ dodává. Ceny surovin by podle něj mohly jít dolů až v září či říjnu.

Další problém je, že stavební firmy, včetně První jihomoravské stavební, mají často zakázky na roky dopředu. Lidé se však potřebují zabydlet co nejdřív. „Budou mít velmi těžké někoho sehnat. Budou to spíše zařizovat u známých a živnostníků,“ myslí si Donné.

Jeho firma První jihomoravská stavební je na tom podobně. „Teď budeme kapacity navyšovat, takže nějaké navíc mít budeme, ale ne takové, abychom se vrhli do Hrušek a postavili všem domy,“ popisuje s tím, že by lidem, kteří v důsledku katastrofy přišli o domov, rád pomohl.

Opravy a stavby by mohla znepříjemnit i situace na stavebních úřadech. „Na nový dům budou muset mít stavební povolení, což může trvat i měsíce. Když to přeženu, někteří budou moct se stavbou začít až příští rok,“ varuje Donné.

Záleží také na tom, jak se k situaci postaví stát, stavební úřady a ostatní orgány.

Reklama

Související témata:

Doporučované