Hlavní obsah

Dodavatelé nejluxusnějších potravin přišli o odbyt. Dováží kraby až domů

Foto: Profimedia.cz

ilustrační foto.

Reklama

Jedním z celých sektorů, které koronavirovou krizi odnášejí nejhůř, jsou restaurace a celkově pohostinství. A to nejen v Česku, ale téměř po celém světě.

Článek

Fakt, že restaurace kvůli bezpečnostním opatřením musely zavřít, dělá vrásky i dodavatelům čerstvého zboží. Potvrdila to newyorská společnost Regalis Food, která restauracím dodává ty nejlepší a nejluxusnější produkty – například kaviár, hovězí wagyu nebo nejdražší lanýže.

Hlavním zdrojem příjmů pro ni byly ještě před několika týdny zavážky zboží do michelinských restauracích po celém New Yorku. Situace firmy se však během několika dnů, kdy vláda přijala opatření proti šíření nového typu koronaviru, radikálně změnila a společnost se rázem ocitla bez zákazníků.

Vedení Regalis Food ve strachu o přežití podnikání přišlo s řešením. Rozhodlo se luxusní produkty alespoň dovážet koncovým zákazníkům přímo ke dveřím jejich domovů. Zavedení dovozu není sice novinkou v oboru, co je ale unikátní, jsou ceny, za které firma zboží prodává. Zákazník si totiž koupí například prvotřídní hovězí steak nebo kraba za velkoobchodní cenu, tedy hodnotu, za jakou by jídlo nakoupila samotná restaurace.

Agentura Bloomberg uvedla příklad: zákazník může pořídit kilogram hovězího wagyu už za 37 dolarů, což je v přepočtu přibližně 900 korun. Taková cena je oproti maloobchodu nebo cenách v restauraci několikanásobně menší. „Zákazníci nejčastěji dělají objednávky do 100 dolarů (2500 korun, pozn. red.). Objednávají si maso, houby, ale také oleje a vinné octy,“ informoval zakladatel Regalis Food Ian Purkayastha.

Zároveň sdělil, že Regalis Food denně zpracuje přibližně 50 objednávek. Šéf firmy také očekává, že počet objednávek by měl v nejbližších dnech ještě narůst, hned jak spustí nové webové stránky, na kterých bude objednávka jednodušší.

Na dotaz, zda bude firma v doručování koncovým spotřebitelům po ukončení pandemie pokračovat, odpovědět nedokázal. Zatím je podle něj situace „velmi nejasná“.

+1

Reklama

Doporučované