Hlavní obsah

Dohody s Babišem nefungují. Komunista vysvětluje, proč nepodpoří nouzový stav

Foto: Jiří Ovčáček

Schůzka prezidenta Miloše Zemana s vedením KSČM.

Reklama

Komunisté chtějí skončit s podporou nouzového stavu. Vláda nesplnila podmínky KSČM pro předchozí hlasování ve Sněmovně. A strana ani neuvažuje o definování nových, za kterých by žádost vlády mohla podpořit.

Článek

Předseda komunistů Vojtěch Filip společně s šéfem komunistických poslanců Pavlem Kováčikem o postoji ve středu informovali prezidenta Miloše Zemana. Ministr vnitra Jan Hamáček očekává jednání s komunisty i dalšími stranami. Kdyby se nouzový stav neprodloužil, byla by to podle Hamáčka katastrofa. Aktuálně platí do 14. února.

Předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik v rozhovoru pro Seznam Zprávy popsal, co se řešilo na schůzce s prezidentem, a vysvětluje, proč komunisté už nechtějí zvednout ruce pro další nouzový stav.

Co jste řešili na schůzce s prezidentem? Šlo pouze o nouzový stav, nebo jste se bavili i o ukončení podpory vládě?

Bylo to převážně o nouzovém stavu. Co se týká tolerance nebo podpory vlády, tak ta tam byla jen okrajově.

Proč už nechcete podpořit nouzový stav?

Při dohadování naší podpory byly dané podmínky. Dali jsme termín 14. února, nikoliv až 21. února, abychom měli čas na vyhodnocení, jak to funguje. A ukázalo se, že příliš ne. Proto zítra navrhneme výkonnému výboru, aby doporučil klubu nepodpořit další prodloužení nouzového stavu.

Je ještě něco, čím by vás premiér mohl přesvědčit, abyste nouzový stav podpořili?

Já nevím, jestli je pan premiér schopen přesvědčit, že když nefungují vyhlášená opatření, tak další přitvrzení povede k nějakému dramatickému zlepšení. Jako příklad jsme dávali ty skiareály. Pokud by se za nějakých podmínek otevřely, ten provoz na horách by byl pod lepší kontrolou. A došlo by i k uvolnění ve společnosti. Lidé už toho mají dost.

Budete zítra řešit na výkonném výboru i možné vypovězení podpory vládě jako takové?

To je přinejmenším dvojí záležitost. Ta záležitost s nouzovým stavem je akutní, nemá s toleranční smlouvou nic společného. Tu jsme řešili minulý týden, tam je převážně plněno nebo je dohoda, že to ještě plněno bude. Možná to zítra bude na výkonném výboru, ale jako bod na programu to není.

Jak to vidíte vy osobně? Má KSČM i dál podporovat Babišovu vládu?

Tam je to za nás plněno nebo téměř plněno.

Řešili jste s prezidentem i působení ministra zdravotnictví Jana Blatného? Jak jste s jeho prací spokojeni?

Ne, to jsme neřešili. Podle mého osobního soudu byl Roman Prymula daleko lepším ministrem.

Takže vy byste byl pro jeho návrat?

To je věcí pana Prymuly a pana premiéra. To já neovlivním. Pokud by se vrátil, já osobně bych byl možná trochu klidnější. Rozhodnutí a vysvětlení pana ministra Prymuly bývala čitelnější, jasnější a možná lépe komunikovaná.

Co říkáte na nález Ústavního soudu ohledně voleb?

Naším prvotním cílem je vyřešit ústavní krizi, která se tady objevila, co nejdříve. Květnový termín, který se zmiňuje, se nám zdá jako termín příhodný. Ještě bude dostatek času na to, aby mohly strany zareagovat na nové úpravy.

Reklama

Doporučované