Hlavní obsah

Dokážou miminka zlobit? Pláčem nebo vztekem ukazují, že něco není v pořádku

Víkendový rozhovor s fyzioterapeutem Petrem Zahradníkem.Video: Veronika Kubíčková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Děti pro správný vývoj potřebují harmonické prostředí a kolem sebe nejen dostatek podnětů a lásky, ale pozitivní energii. Právě ta podle fyzioterapeuta Petra Zahradníka miminko buď dokáže zklidnit, pokud se jí nedostává, pak naopak zneklidnit. Každou dysharmonii vnímají děti mnohem intenzivněji než dospělí.

Článek

Nevyvíjí se vaše miminko přesně podle tabulek nebo neumí v určitém věku to, co by správně umět mělo? Může se stát, že vám pediatr proto změní očkovací kalendář nebo vás pošle k fyzioterapeutovi či rovnou cvičit Vojtovu metodu. Ne vždy je ale nutné, aby miminko od začátku rostlo a pohybovalo se přesně podle tak zvané vývojové kineziologie. Drobné odchylky nemusí pro jeho další vývoj znamenat vážný problém.

„Já jsem velký zastánce toho, že je důležitá kvalita těch prováděných pohybů a nikdy ten vývoj nelze hodnotit na základě toho, že jednu z té celé škály dovedností miminko nezvládá,” reaguje Petr Zahradník na časté výtky pediatrů, kteří rodiče svou diagnózou někdy zbytečně vystraší.

Špatně je ale podle něj i to, pokud se rodiče své dítě snaží k nějakému pohybu přimět silou, ať už k sezení nebo stání. Vhodné není používání různých sedátek, pokud dítě ještě samo nesedí, ani chodítek, které někteří rodiče používají proto, aby své dítě „rozchodili”. Pohybový vývoj dítěte je spojený s tím, jak zraje jeho centrální nervová soustava – a dítě se zkrátka pohybuje tak, na kolik je mentálně zralé.

Často rodiče také přehlížejí, že je jejich děťátko nespokojené, vzteká se, nebo pláče. Nezřídka kdy ho označí za zlobivé. Podle Petra Zahradníka je ale potřeba dítě a jeho potřeby a signály, které nám posílá, číst a vnímat.

„Je to pravdivé stvoření, ukazuje nám, že něco není v pořádku. A my mu často řekneme, nebřeč, nebo nemáš proč brečet, ale málokdo se zamýšlí, co se mu nelíbí, co je špatně okolo. Děti nám dávají zpětné pravdivé zrcadlo toho prostředí a té energie kolem nich,“ vysvětluje, proč je potřeba dětem naslouchat.

Celý rozhovor s fyzioterapeutem Petrem Zahradníkem je ve videu v článku.

Reklama

Související témata:

Doporučované