Hlavní obsah

Dokončuje se kosmická loď, co by z každého udělala miliardáře

Podívejte se na kosmickou loď, co by z každého udělala miliardáře. Už se dokončuje.Video: Jan Marek, NASA

 

Reklama

NASA oznámila, že brzy dokončí a začne testovat loď, která poletí k asteroidu mezi Marsem a Jupiterem. Tím by vědci moc neupoutali, ale na Psyche 16 je tolik drahých kovů, že by z každého udělaly miliardáře.

Článek

Planetka Psyche 16 obíhá Slunce třikrát dál než Země, a to v pásu asteroidů mezi rudou planetou Marsem a největším plynným obrem Jupiterem. Její poloměr je sice jen 226 kilometrů, ale váží přes 27 biliard tun. Podle odhadů je totiž celá ze železa a niklu. A právě to jí také oceňuje na deset milionů bilionů dolarů, v přepočtu asi 10 tisíc biliard korun.

Po vytěžení by každý člověk byl miliardář

Kdyby se masivní množství nerostného bohatství podařilo vytěžit, ze všech lidí na Zemi jsou miliardáři. A také k němu brzy odstartuje loď. Americký vesmírný úřad NASA prý už dokončuje a brzy začne testovat stejnojmenný kosmický koráb Psyche, tedy Duši. K celokovové planetce však poletí s jiným cílem.

„Život na Zemi pohání dva tepelné motory. Jedním je Slunce, ale druhý leží pod našima nohama, pohání pohyb zemských desek, obíhání kolem vlastní osy, a dvě století už víme, že naše zemské jádro je z kovu,“ naznačuje důvod Tim McCoy, jeden z vědců americké kosmické agentury z týmu pro misi Psyche.

Cíl mise? Překvapivě znalosti o původu Země

„Moc toho o našem jádru nevíme, co jsme se o něm naučili, to bylo nepřímo, protože do něj jít nemůžeme,“ vysvětluje Lindy Elkins-Tantonová, další z badatelek v týmu. „Je moc horké, tlak je příliš vysoký, přístroje by se roztavily. Nemůžeme do Země ani jiných planet vyvrtat díru. Ale ukázalo se, že můžeme studovat planetární jádro jinde ve vesmíru, protože je tu jedno těleso, které se jmenuje Psyche,“ dodává za tým další z vědců Jim Bell.

Na misi ke zkoumání planetky Psyche 16 a přiblížení objasnění původu Země by se loď měla vypravit už příští rok v srpnu. Z mysu Canaveral ji na orbitu vynese raketa SpaceX Falcon Heavy a dál poletí na sluneční pohon. Loď využije gravitační manévr kolem Marsu a k planetce dorazí v lednu 2026. Kroužit kolem ní má 21 měsíců.

„Věří se, že má zbytky jádra dřívější planety, která se zformovala na úplném začátku budování Sluneční soustavy,“ doplňuje Henry Stone, projektový manažer týmu NASA. „Potom, co se tato planeta formovala, začalo její kovové jádro přitahovat kolize s jinými tělesy, která ji připravila o její hornatý povrch, až zůstalo jenom jádro,“ shrnuje důvody projektový inženýr David Oh.

Nízkonákladová, přesto vybavená i ambiciózní mise

Mise je jako i další z programu NASA Discovery nízkonákladová, přesto ale loď ponese čtyři vědecké přístroje. Magnetometr k měření magnetického pole, multispektrální snímač k focení povrchu, spektrometr k určení složení asteroidu a laserové zařízení pro vysokorychlostní datovou komunikaci se Zemí. Například zaslané fotografie budou zcela první z povrchu Psyche 16 a budou zřejmě zveřejňovány online. Dosavadní snímky agentury pořizovaly pomocí teleskopů.

Celkem má mise stát 117 milionů dolarů, tedy asi tři čtvrtiny startu rakety Falcon Heavy, pokud by se znovu nepoužila, či biliontinu samotné planetky. Zkoumání hodnoty kovů na asteroidu ovšem není cílem amerického vesmírného úřadu, jako jím není ani těžba, na kterou spolu s dopravou zpět na Zemi stále nemá lidstvo potřebné technologie.

Reklama

Doporučované