Hlavní obsah

Doktor, který v Rusku léčil Navalného po otravě, náhle zemřel

Foto: Profimedia.cz

Alexej Navalnyj.

Reklama

Příčinu úmrtí nemocnice neuvedla. Sergej Maximišin Valentinovič byl jedním ze služebně nejstarších doktorů v omské nemocnici.

Článek

Sergej Maximišin, který působil jako zástupce vedoucího lékaře v nemocnici v Omsku, podle amerického serveru CNN „náhle zemřel“ ve věku pětapadesáti let. Portál se odvolává na prohlášení, které publikovala nemocnice.

„S velkým zármutkem informujeme, že zástupce vedoucího lékaře anestezie a resuscitace při omské státní fakultní nemocnici v Omsku Ph.D. Sergej Maximišin Valentinovič náhle zesnul,“ uvedla nemocnice v prohlášení, které nezmínilo příčinu úmrtí.

Maximišin se nijak v době hospitalizace opozičního politika Navalného k jeho stavu nevyjadřoval. Byl jedním ze služebně nejstarších doktorů v omské nemocnici.

Alexej Navalnyj byl loni v srpnu otráven nervově paralytickou látkou Novičok. Nejprve byl hospitalizován v Omsku, kde jej uvedli do umělého spánku. Následně se jej podařilo převézt do Německa, zde se pět měsíců z otravy léčil. Po svém návratu do Ruska byl zadržen a soud mu změnil dříve uložený podmíněný trest na nepodmíněný. Za mřížemi má být skoro tři roky.

Leonid Volkov, opoziční politik a předseda volebního štábu Alexeje Navalného, potvrdil, že byl Maximišin ošetřujícím lékařem Alexeje Navalného. „Maximišin byl šéfem oddělení, které léčilo Alexeje Navalného, a byl pověřen jeho léčbou, zejména pak jeho umělým spánkem,“ uvedl pro CNN.

„Věděl více než kdokoliv jiný o Alexejově stavu, takže nemohu vyloučit možnost špinavé hry,“ dodal. „Ruský zdravotnický systém je nicméně špatný a není výjimkou, že doktoři v jeho věku náhle zemřou. Myslím ale, že se jeho smrt nebude vyšetřovat,“ řekl Volkov.

Server CNN se snažil získat další vyjádření ze strany ruského zdravotnictví. Úmrtí předních zdravotníků včetně whistleblowerů se ale stala v době pandemie politickým tématem.

CNN dodává, že nejsou žádné důkazy o tom, že by šlo o „špinavou hru“.

Ministr zdravotnictví pro omský region uvedl v prohlášení, že Maximišin pracoval v nemocnici po dobu osmadvaceti let a zachránil tisíce lidských životů.

„Vracel lidi do reality. Bude velmi postrádán. Odešel příliš brzy, a proto je ztráta jeho života o to více hořká,“ řekl Alexander Murakovskij, primář omské nemocnice v prohlášení.

Reklama

Související témata:

Doporučované