Hlavní obsah

Proces s Navalným je politický, říká Petříček. Kritika Kremlu zní z celé EU

Foto: Profimedia.cz

I pondělní protesty provázelo hromadné zatýkání demonstrantů.

Reklama

K ostrým slovům na adresu režimu ruského prezidenta Vladimira Putina už sahají i státy, které se dlouho snažily vést s Kremlem dialog. O nepřijatelném verdiktu soudu tak mluví i Německo nebo Francie.

Článek

Německo, Británie, Francie či Spojené státy vyzvaly k okamžitému propuštění ruského opozičního předáka Alexeje Navalného, kterého dnes moskevský soud poslal do vězení. Německá kancléřka Angela Merkelová uvedla, že verdikt je v rozporu se zásadami právního státu, francouzský prezident Emmanuel Macron označil rozhodnutí soudu za „nepřijatelné“ a šéf britské diplomacie za „perverzní“. Litva a Lotyšsko vybídly Evropskou unii k uvalení sankcí na Rusko.

K názoru západních spojenců se hlásí i české ministerstvo zahraničí: „Proces s Alexejem Navalným je legitimní označit za politicky motivovaný, ostatně to potvrdil i Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku. Ruský režim se dlouhodobě snaží omezovat prostor pro občanskou společnost, opozici, lidi, kteří chtějí upozorňovat na problémy Ruska. To se projevuje v represích vůči demonstracím, které v posledních dnech a týdnech vidíme. To, že státy jako Německo, Velká Británie nebo Spojené státy požadují propuštění Alexeje Navalného, ukazuje na to, že jsou tu oprávněné pochybnosti o tom, jak byl soud veden, a o tom, v jakém stavu je právní stát v Rusku,“ řekl Seznam Zprávám šéf české diplomacie Tomáš Petříček.

„Spojené státy jsou hluboce znepokojeny rozhodnutím ruských úřadů odsoudit opozičníka Navalného na dva roky a osm měsíců do vězení,“ uvedl americký ministr zahraničí Antony Blinken a vyzval k jeho „okamžitému“ propuštění.

„Budeme s našimi spojenci a partnery úzce spolupracovat, abychom Rusko pohnali k odpovědnosti za to, že nedodržuje práva svých občanů,“ dodal šéf americké diplomacie.

„Rozsudek nad Alexejem Navalným je dalek jakýchkoli zásad právního státu. Navalnyj musí být okamžitě propuštěn,“ uvedla německá kancléřka Angela Merkelová. „Násilí proti pokojným demonstrantům musí přestat,“ dodala.

Čistý cynismus ruského režimu

Německý ministr zahraničí Heiko Maas označil dnešní verdikt moskevského soudu za „hořkou ránu“ základním svobodám a právnímu státu v Rusku. „Alexej Navalnyj musí být neprodleně propuštěn,“ dodal Maas na Twitteru. Německá ministryně obrany Annegret Krampová-Karrenbauerová označila verdikt nad Navalným za „čistý cynismus“.

K „okamžitému a bezpodmínečnému propuštění“ Navalného vyzval rovněž britský ministr zahraničí Dominic Raab. Propuštěni by podle něj měli být také všichni pokojní demonstranti a novináři zadržení v Rusku v posledních dvou týdnech.

„Dnešní perverzní verdikt, jehož cílem se stala oběť otravy spíše než ti, kteří jsou za ni zodpovědní, ukazuje, že Rusko nedodržuje základní závazky, které se očekávají od každého zodpovědného člena mezinárodního společenství,“ uvedl Raab v prohlášení.

Francouzský prezident Emmanuel Macron označil odsouzení Navalného za „nepřijatelné“. „Politická neshoda není nikdy zločinem. Vyzýváme k okamžitému osvobození,“ uvedl prezident na Twitteru.

K politikům, kteří vyzvali Rusko k Navalného propuštění, se přidal také rakouský kancléř Sebastian Kurz či ministři zahraničí Norska, Dánska a Švédska.

Odsouzení Navalného dnes kritizovaly také Litva a Lotyšsko, které vybídly Evropskou unii, aby uvalila na Rusko sankce. „Dialog mezi Evropskou unií a Ruskem je nyní možný jen jazykem sankcí,“ uvedl litevský ministr zahraničí Gabrielius Landsbergis. Pokud se k sankcím EU neuchýlí, Litva podle něj zváží uvalení „vlastních národních sankcí“.

K Landsbergisově výzvě se připojil i šéf lotyšské diplomacie Edgars Rinkévičs. „EU musí uvalit sankce, Rada Evropy musí jednat, protože toto je porušení rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva,“ uvedl na Twitteru. Odsouzení Navalného označil za „odpudivý cynismus“.

Šéf unijní diplomacie Josep Borrell vyzval Rusko k okamžitému propuštění Navalného. Jeho odsouzení je podle něj v rozporu s mezinárodními závazky Ruska, vládou práva i základními svobodami. O případných sankcích se Borrell nezmínil. „Co nejsilněji odsuzuji rozsudek nad Alexejem Navalným. Vyzývám Rusko, aby se drželo mezinárodních závazků a propustilo jej okamžitě a bezpodmínečně,“ uvedla také předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. Předseda Evropské rady Charles Michel ujistil, že EU odmítá uznat Navalného odsouzení. „Spravedlnost nesmí být zpolitizovaná,“ napsal na Twitteru.

Jednání soudu v úterý provázela přísná bezpečnostní opatření, policie mimo jiné uzavřela ulice v okolí soudní budovy, do které omezila přístup. Rádio Echo Moskvy v podvečer uvedlo, že policie uzavřela Rudé náměstí sousedící s Kremlem. Uzavřeny byly také některé stanice metra.

Během celého dne ruské bezpečnostní složky zatýkaly Navalného stoupence. Podle serveru OVD-info počet zadržených dosáhl téměř 1 400. Demonstrace se konaly hlavně v Moskvě, která ohlásila 1 116 zadržených, a Petrohradu, kde policie zatkla 246 lidí. V dalších městech se počet zadržených pohyboval v řádu jednotek.

Reklama

Doporučované