Hlavní obsah

Dokument o ženách, které za mřížemi vychovávají děti: „Litujeme chyb. Chceme být ale nejlepšími matkami“

Jak se slaví ve vězení? Podívejte se na ukázku z natáčení dokumentu Máma z basy. Scéna nakonec nebyla ve filmu použita (kamera: Jarmila Štuková, střih: Jakub Hejna).

 

Reklama

V Česku už 15 let funguje unikátní oddělení, kde si mohou matky odpykávat tresty společně se svými potomky. Příběhy tří z nich mapuje nový dokumentární film Máma z basy reportérky Seznam Zpráv Veroniky Jonášové.

Článek

Film startuje v červnu 2012, kdy toto vězeňské oddělení slavilo desetileté výročí. Diváci Seznamu si mohou prohlédnout v přiloženém videu z filmu vystřiženou a zatím nezveřejněnou scénu z těchto oslav. Dokument sleduje osudy tří odsouzených matek: Andy (39), Petry (38) a Báry (39).

Místo cel žijí v barevných pokojících a jejich hlavní denní náplní je pečovat o děti.

Zbytečný luxus? Ve Světlé nad Sázavou si takto odsedělo trest už 137 matek a s nimi 151 dětí. Zpět do vězení se jich vrátil za celou dobu jen zlomek, recidiva je tu menší než deset procent a oddělení je tak nejúspěšnější v rámci českého vězeňství. V běžných věznicích se totiž recidiva trestných činů pohybuje už okolo sedmdesáti procent.

Na oddělení se dostanou jen ženy, které splní přísné podmínky. Musí spáchat méně závažné trestné činy a musí se řádně starat o děti ještě před nástupem do vězení. Oddělení je v Česku určené jen pro děti do 3 let věku, ženy proto musí mít krátké tresty tak, aby vězení opouštěly společně s dětmi. „Zpravidla se sem dostávají ženy za krádeže a drobné podvody,“ tvrdí Gabriela Slováková, ředitelka věznice ve Světlé.

Žádné mříže, ale obrázky a hračky

Na oddělení pro matky s dětmi to nevypadá jako ve věznici, ale spíš jako ve školce. Skoro žádné mříže, odsouzené v civilním oblečení, všude hračky a dětské obrázky na zdech. Ženy sdílí s dětmi samostatné pokojíky. „Všechno je tady přizpůsobené dětem tak, aby se cítily co nejlíp,“ vysvětluje ředitelka věznice Gabriela Slováková a dodává, že tohle oddělení funguje jako prevence kriminality, je to chlouba věznice, kde se mu přezdívá „prestižní“.

Projekt je určený hlavně dětem, které by jinak často končily v ústavech, zatímco jejich matky jdou za mříže. Má však pozitivní vliv i na odsouzené – ty se tu učí za pomoci psychologů a vychovatelek správně nastavit vztah k dětem a stoprocentně se jim věnují. Mnohé děti se tu proto mají lépe než na svobodě. Smysl projektu pak stojí na principu pozitivní motivace vězněných mateřskou láskou. A právě tahle myšlenka se stala námětem pro dokumentární film, který se snaží prozkoumat odpověď na jednoduchou otázku. Opravdu je mateřská láska natolik silnou motivací k lepšímu životu?

Podobné projekty jsou i v Německu nebo ve Švédsku

Projekt vězení pro matky s dětmi není český vynález. Podobné věznice existují po celém světě. V Evropě fungují různé modely. Zatímco v Česku je oddělení určené jen pro nejmenší děti do 3 let, kteří podle psychologů ještě nevnímají prostředí, v sousedním Německu mohou zůstávat děti i do 5 let. Ve Švédsku mohou děti nastoupit dokonce i do školy a třeba v Dánsku existuje vězení i pro otce s dětmi.

Děti většinou netuší, kde s maminkami žijí. Odsouzené postavy z filmu Máma z basy se ale shodují, že jim o tom poví. Film Máma z basy končí symbolicky nástupem dětí do první třídy.

Reklama

Doporučované