Hlavní obsah

Dokument Život na špičkách odhaluje zákulisí prvních sólistek Národního divadla

Trénink baletu Národního divadla.Video: Dominika Nováková, Seznam Zprávy

 

Reklama

V Národním divadle byl dnes představen nový dvanáctiminutový dokument s názvem Život na špičkách. Diváci tak mohou nahlédnout do zákulisí života prvních sólistek nejslavnější scény u nás.

Článek

Dokument přináší intimní pohled na každodenní práci prvních sólistek během příprav na představení, která jsou plná odříkání, ale i velkých emocí. Kde není srdce, není umění. To je ten magický moment, který promění sborovou tanečnici v primabalerínu. Umělkyně, ženy, které dosáhly pomyslného vrcholu na cestě baletního umění, ho však moc dobře znají.

„První sólistkou znamená být nejenom cílevědomý, ale je to hlavně i o zodpovědnosti, každý den musíte přijít a potvrdit vaše kvality, od rána až do večera, protože se to od vás očekává,“ vysvětluje Tereza Podařilová. První sólistkou baletu Národního divadla, která působí v dokumentu, je také Alina Nanu. Trénuje téměř každý den. „Každý den máme trénink od deseti hodin a zkoušky do šesti, takže to je celkem osm hodin. V den představení máme čtyři hodiny před ním volno,“ říká Alina Nanu.

Život primabalerín představuje pro řadu lidí něco tajemného. Diváci vidí život na špičkách jako krásný, lehký a ladný, tomu ale často předchází i velká bolest. „Je to všechno o tom drilu, o začátku, kdy si poprvé stoupnete do špiček, samozřejmě ze začátku to bolí, pak se prsty otlačí, člověk si musí zvyknout, někdy to začíná i tak, že se nemůžeme postavit na ty špičky, ale během pěti minut, když člověk ten tlak pocítí, tak už na to ani nemyslí,“ říká Tereza Podařilová.

Autorkou dokumentu je Tereza Bílá, kameramanem David Hofmann a režisérem Igor Zacharov.

Pořad Slavní sledujte každý všední den od 19:30 hodin v celoplošné Televizi Seznam.

Reklama

Doporučované