Hlavní obsah

Ambasádu v Izraeli poprvé povede žena

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Veronika Kuchyňová Šmigolová bude novou velvyslankyní v Izraeli.

Reklama

Novou velvyslankyní v Izraeli se stane diplomatka Veronika Kuchyňová Šmigolová. Seznam Zprávám potvrdila, že již má přijímací potvrzení z izraelské strany.

Článek

„Již jsem měla tu čest obdržet z izraelské strany agrement, čili dá se říct, že ten formální proces schvalování je ukončen,“ uvedla v rozhovoru pro Seznam Zprávy budoucí česká velvyslankyně v Izraeli Veronika Kuchyňová Šmigolová.

Na Blízký východ by měla odjet podle svých slov v létě, kdy se velvyslanci standardně střídají. Post převezme po současném ambasadorovi, exministru obrany za ANO, Martinu Stropnickém. Ten v zemi působí od roku 2018.

Otázka je, kde bude Kuchyňová Šmigolová úřadovat. Prezident Miloš Zeman ve finiši svého mandátu a po oznámení zlepšení svého zdravotního stavu znovu zvedl otázku stěhování české ambasády z Tel Avivu do Jeruzaléma, který je coby hlavní město politicky nejcitlivějším sporem izraelsko-palestinského konfliktu.

„To je politické rozhodnutí. Pokud by takové rozhodnutí padlo, já bych velmi ráda působila jako česká velvyslankyně z Jeruzaléma,“ řekla Kuchyňová Šmigolová k otázce stěhování úřadu.

„Zároveň my máme v tuto chvíli v Jeruzalémě pobočku české ambasády, která byla zřízena proto, abychom měli blíže k izraelským institucím, jež v Jeruzalémě sídlí. Předpokládám, že budu z Jeruzaléma úřadovat relativně často i tak,“ dodala.

Více o plánu přestěhovat ambasádu

Ruská válka na Ukrajině, energetická krize, ale i společný postoj Evropské unie vůči Izraeli. To vše stojí v cestě přesunutí české ambasády do Jeruzaléma, na které tlačí končící prezident Miloš Zeman.

Kuchyňová Šmigolová je kariérní diplomatka a bezpečnostní expertka. V minulosti působila například jako velvyslankyně v Egyptě či byla vyjednavačkou o umístění amerického radaru v Brdech. V současnosti vede americký odbor ministerstva zahraničí. Byla první a dosud také jedinou bezpečnostní ředitelkou Černínského paláce, jinak tento post vždy zastávali muži.

Pobočka v Jeruzalémě se otevřela v roce 2021, slavnostní pásku přestřihl tehdejší premiér Andrej Babiš (ANO), když se v čase covidové pandemie sbližoval s izraelskou vládou.

Naprostá většina zemí má své ambasády v Tel Avivu kvůli spornému statusu Jeruzaléma. Svou ambasádu do Jeruzaléma ale za vlády prezidenta Donalda Trumpa přestěhovaly Spojené státy a administrativa pod vedením Joea Bidena ji tam ponechala.

Téma je citlivé hlavně z pohledu Evropské unie, žádná jiná země sedmadvacítky zastupitelský úřad v Jeruzalémě nemá a na úrovni unijních orgánu zaznívá k takovému kroku kritika.

Průzkum: Češi jsou proti stěhování ambasády

Izrael je malá a vzdálená země, v české zahraniční politice je o něm ale slyšet velmi často. Jak se na židovský stát dívá česká veřejnost, ukazuje nově zveřejněný průzkum.

Český premiér Petr Fiala v reakci na Zemanův obnovený apel reagoval slovy, že myšlence ambasádu stěhovat je nakloněný, ale teď, v časech války na Ukrajině, jsou jiné priority. Nedá se očekávat, že toto téma by z české politiky zmizelo s koncem Zemanova úřadování. Silně proizraelská politika je jednou z priorit zahraniční politiky v podání ODS. V této otázce se ale zároveň rýsuje spor mezi ODS a pirátským ministrem zahraničí Janem Lipavským, který se kloní k ladění věci s EU.

Reklama

Doporučované