Hlavní obsah

Babiš opět prohrál. Musí se omluvit i svému úhlavnímu kritikovi

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Andrej Babiš se musí omluvit senátorovi Wagenknechtovi.

Reklama

Odvolací soud rozhodl o žalobě senátora Lukáše Wagenknechta.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Pražská krajská soudkyně Hana Lojkásková pravomocně rozhodla spor mezi pirátským senátorem Lukášem Wagenknechtem a šéfem hnutí ANO Andrejem Babišem.

Ten se podle pravomocného verdiktu má Wagenknechtovi omluvit za výroky, že je udavač a že připravil Česko o 800 milionů korun. Za to, že označil Wagenknechta za psychopata, se poslanec omlouvat nemusí.

Spor nese znaky osobního příběhu obou aktérů.

Babiš si Wagenknechta vybral jako náměstka, když se poprvé dostal po volbách v roce 2013 do vládní funkce ministra financí. Pak se jejich cesty rozešly a z Wagenknechta se stal jeden z nejtvrdších Babišových kritiků.

Vztah mezi nimi může ilustrovat i historka od probíhajícího procesu kolem Čapího hnízda, kde Babiš jako obžalovaný zpochybňoval jednu ze svědkyní výrokem, že je „ze stáje pana Wagenknechta“.

Teď musí Babiš z rozhodnutí soudu napsat Wagenknechtovi dopis, na jehož začátku bude oslovení „Vážený pane inženýre“ a na konci bude uvedeno, že se za nepravdivá osočení „omlouvá“.

Omluva s podpisem Babiše

Babiš má poslat omluvný dopis do tří dnů poté, co mu bude doručeno písemné znění pravomocného rozsudku.

Babiš z nedávné minulosti ví, že musí postupovat přesně podle verdiktu. Když totiž prohrál kvůli nepravdivým výrokům spor s kritičkou Janou Filipovou, poslal ji omluvu s vlastním komentářem a čelil kvůli tomu vyhlášenému exekučnímu řízení. A poté musel celou věc uvést do pořádku.

Andrej Babiš své výroky na Wagenknechtovu adresu dříve vysvětloval tím, že jeho kritik na něho nebo na jeho společnost Agrofert podává trestní oznámení, stížnosti nebo podněty k prošetření. „Nadnesené, přehánějící, někdy i urážející výroky by měly být v této debatě ústavně bráněny. Svoboda projevu ve veřejném prostoru je základem demokracie,“ uvedl dříve Babiš ve vyjádření pro soud.

Navíc už soudkyně u prvoinstančního Okresního soudu Praha-západ Simona Kačerová také uvedla, že Babiš nemluvil pravdu, když o Wagenknechtovi řekl, že připravil Česko o 800 milionů korun. Šlo o období, kdy byl Wagenknecht vysoce postaveným úředníkem na oddělení auditu Ministerstva financí. A podle soudu tehdy jen předával Evropské komisi potřebné informace.

„Výsledek auditu nemohl ovlivnit ani nezpůsobil jeho negativní následky. V důsledku jeho činnosti tedy nemohlo dojít k finančním ztrátám,“ uvedla soudkyně.

Reklama

Doporučované