Hlavní obsah

Babiš chce policejního exšéfa za hejtmana v Ostravě. Místní ANO je proti

Tomáš Tuhý. Připomeňte si pořad Terén, který o jeho disertační práci před rokem odvysílaly Seznam Zprávy.Video: Kristina Ciroková, Jan Pospíšil, Seznam Zprávy

 

Reklama

Tomáš Tuhý, bývalý policejní prezident a velvyslanec na Slovensku, se má stát volebním lídrem hnutí ANO v Moravskoslezském kraji. Pro krajské volby v příštím roce na podzim si ho vybral přímo lídr hnutí Andrej Babiš.

Článek

Sám Tuhý, který mezi roky 2018 a 2023 působil jako velvyslanec v Bratislavě, o svém novém angažmá nechce moc mluvit. „Vrátil jsem se po letech se svou rodinou domů. Své další plány zatím vyhodnocuji. Nejsem zatím rozhodnutý, kterým směrem budu své další kroky směřovat,“ řekl Tomáš Tuhý a dodal, že případný vstup do politiky by byl velkou změnou: „Chci se rozhodnout správně i pro svou rodinu.“

Podle informací Seznam Zpráv Andrej Babiš přijel před pár dny do Ostravy a zaskočeným členům ANO oznámil jméno kandidáta na hejtmana jako hotovou věc. Ne všichni spolustraníci ale z toho měli radost.

Boj o post

Severní Morava je pro ANO tradiční baštou, v kterýchkoliv volbách tam skoro automaticky získá minimálně 30 procent hlasů a jasně vítězí. Poté, co v letošním roce hnutí i funkci hejtmana opustil Ivo Vondrák kvůli dlouhodobým sporům, hledal Babiš náhradníka.

Na post krajského volebního lídra si ale myslí dva dlouholetí členové ANO v regionu, dokonce už měsíce kvůli tomu mezi sebou vedou klasickou vnitrostranickou bitvu. Prvním je Jan Krkoška, který letos v červnu nahradil Vondráka v hejtmanské funkci. Druhým je pak poslanec a primátor Havířova Josef Bělica.

„U nás máme proces výběru a volby kandidátů daný stanovami, ucházet se může každý. Rozhodují sněmy místních, oblastních a krajských organizací,“ říká Krkoška, že nic není definitivně rozhodnuto. „Já se konkurence nebojím, naopak ji vítám. Sněmy budou teprve probíhat,“ dodává Bělica.

Zapomínají však na to, že Andrej Babiš si před lety prosadil změnu stanov hnutí. Podle nich předsednictvo ANO má možnost nominovat kandidáty do všech druhů voleb a pak složení kandidátek definitivně schvaluje.

Konflikt v odbojné Ostravě

V odbojné Ostravě může Babišův zásah vyvolat konflikt. Místní říkají, že díky rokům práce v hnutí ANO mají na post přirozený nárok – určitě větší než Tuhý. Proto o nadcházejícím víkendu ještě chtějí Babišovi nápad rozmluvit.

Předseda hnutí neodpověděl na zaslaný dotaz, proč navrhuje bývalého policejního prezidenta. Jeho záměr ukazuje, že plánuje v kampani hodně akcentovat bezpečnost jako téma v souvislosti s uprchlickou krizí. Může být také inspirovaný ODS, která do svých řad vlákala také bývalého policejní prezidenta – Martina Červíčka. A tah jí úspěšně vyšel, stal se senátorem i hejtmanem v Královéhradeckém kraji.

Tomáš Tuhý

* bakalářské studium na Právnické fakultě Masarykovy univerzity

* magisterské studium na Filozofické fakultě Ostravské univerzity

* doktorské studium na Fakultě metalurgie a materiálového inženýrství na VŠB – Technické univerzitě Ostrava

* policejní prezident (2014–2018)

* velvyslanec na Slovensku (2018–2023)

Tomáš Tuhý, někdejší oblíbenec prezidenta Miloše Zemana, nějaké uplatnění a práci zrovna hledá. Měl příslib, že po návratu ze Slovenka zamíří jako velvyslanec do Slovinska. Dokonce už obdržel takzvaný agrément, tedy souhlas hostitelské země. Jenže vláda Petra Fialy to zrušila s odůvodněním, že na zahraničí posty vysílá jen kariérní diplomaty, což Tuhý není.

Před rokem během Tuhého angažmá na Slovensku přinesly Seznam Zprávy analýzu odborníka na plagiátorství, která zpochybnila originalitu Tuhého disertační práce. Někdejší policejní prezident opisování odmítl.

Na vážné pochyby o původnosti Tuhého disertační práce upozornil pořad Terén:

Reklama

Doporučované