Hlavní obsah

V ANO se jiný názor neodpouští, zastal se Vondráka exprimátor Ostravy

Foto: Ondřej Koutník, Seznam Zprávy

Tomáš Macura.

Reklama

aktualizováno •

Dosavadní hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (zvolený za ANO) ve čtvrtek předešel hrozícímu odvolání a rezignoval. Špičky opozičního hnutí to označují za pochopitelný krok.

Článek

„Je to logické. Hnutí ANO vyhrálo volby, post hejtmana nám v Moravskoslezském kraji náleží, takže ta změna je pochopitelná a na místě,“ reagovala šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová. Uvedla, že předsednictvo do toho nijak nezasahovalo.

Za logickou považuje Vondrákovu rezignaci i poslankyně a členka předsednictva hnutí Jana Mračková Vildumetzová (ANO).

„Ze své zkušenosti vím, že funkce hejtmana je do značné míry politická. Hejtman bez dostatečné politické podpory není schopný pro svůj region nic rozumného vyjednat a jeho pozice je složitá. Z tohoto pohledu je jeho odchod logický,“ podotkla někdejší hejtmanka.

„Funkce hejtmana je politická, pan Vondrák byl zvolen jako kandidát a významný člen ANO. To dnes není,“ přidal se první místopředseda hnutí Karel Havlíček. „Hejtman bez politické podpory je slabý a neměl by pro region přínos,“ řekl Seznam Zprávám.

Rozchod s ANO

Čtyřiašedesátiletý poslanec Vondrák se s hnutím ANO rozešel v únoru, a to poté, co spolu s exprimátorem Ostravy Tomášem Macurou (tehdy ANO) podpořili v prezidentské volbě Petra Pavla proti svému stranickému šéfovi Andreji Babišovi.

„Omlouvám se, ale nebudu nic komentovat,“ napsal Seznam Zprávám k rezignaci.

Na čtvrtečním zastupitelstvu si nicméně posteskl, že více než 30 let po sametové revoluci nemůže člověk říct svůj názor. Podpory Pavla nelituje. „Udělal bych to znovu, a to z toho důvodu, že jsem cítil za povinnost říct, že prostě takový člověk (Andrej Babiš, pozn. red.) nemůže být na Hradě, takový člověk nemůže být prezidentem.“

Připomněl, že od začátku poukazoval na to, že jde o jeho osobní názor, nikoli názor hnutí.

Exprimátor Macura pro Seznam Zprávy uvedl, že konec Vondráka byl otázkou času. „V hnutí ANO se jiný názor neodpouští. Pozoruhodné a lidsky poučné je jen to, jak rychle a jak ochotně se role vykonavatelů pokynu z Chodova chopili jeho nedávní bezmezní podporovatelé. Pro další rozvoj kraje i města je to samozřejmě špatná zpráva,“ napsal ve vyjádření.

Post hejtmana zastával od roku 2016. Březnový pokus o jeho odvolání nevyšel, když ho podpořil klub krajských zastupitelů hnutí ANO. V květnu byl Vondrák odvolán z čela sněmovního školského výboru.

Novým moravskoslezským hejtmanem zastupitelé ve čtvrtek zvolili náměstka pro regionální rozvoj a turistický ruch Jana Krkošku (ANO). „Má podporu ANO a já mu přeji, ať se mu daří,“ sdělil Havlíček.

Článek aktualizovaný o vyjádření exprimátora Ostravy Tomáše Macury.

Reklama

Doporučované