Hlavní obsah

Čaputová v Brně čelila otázkám ohledně svého konce

Foto: Daniela Krásenská, Seznam Zprávy

Zuzana Čaputová a Petr Pavel na festivalu Meeting Brno.

Reklama

Hlavy Česka a Slovenska se dnes setkaly na debatě v Brně při příležitosti výročí rozdělení obou zemí. Předmětem diskuze bylo rozhodnutí Čaputové nekandidovat znovu na post prezidentky, válka na Ukrajině i česko-slovenské vztahy.

Článek

„Patříme k sobě?“ ptá se slogan festivalu Meeting Brno, který letos připomíná třicet let od rozdělení Československa. Zahájila jej debata českého prezidenta Petra Pavla a slovenské prezidentky Zuzany Čaputové.

Hned v úvodu setkání zazněla očekávaná otázka na oznámení slovenské prezidentky o tom, že nebude znovu kandidovat na post hlavy státu. Zprávu sdělila veřejnosti v úterý. Čaputová v Brně zopakovala, že to bylo jedno z jejích nejtěžších rozhodnutí.

„Co se dá říct s ohledem na stručnost, ale i ochranu soukromí a diskrétnost mých blízkých, jsem už řekla. Zvážila jsem své síly a možnosti vykonávat tak velmi náročný mandát a dospěla k závěru, který je dnes už známý,“ řekla.

„Nebylo by upřímné hrát hry a tvrdit něco jiného sobě i lidem, kteří mi důvěřují,“ konstatovala. „Doufám, že toto rozhodnutí bude přijaté s důvěrou, i když nemůžu a nechci být konkrétní. Dokončím svůj mandát v plném nasazení, protože tak tu funkci chci vykonávat.“

+4

Připomněla, že za čtyři roky úřadu čelila mnoha krizím - spojeným s pandemií covidu-19, válkou na Ukrajině i té ekonomické. Také jmenovala čtyři vlády a na podzim jmenuje pátou. „V té pozici je třeba vést a ne se nechat vléct. Já se nechci vléct,“ zdůraznila.

„První bojová linie se neopouští“

Úterní oznámení vyvolalo vlnu reakcí napříč Českem i Slovenskem. Zatímco někteří vyjadřují prezidentce podporu, jiní ji kritizují.

„Budu upřímná. Já zklamaná jsem a hodně. První bojová linie se neopouští. A už vůbec ne teď,“ napsala například na svůj twitterový účet ministryně obrany Jana Černochová (ODS).

Čaputová dnes výrok odmítla komentovat s tím, že nezná dostatečný kontext. „Naštěstí nejsme ve válce,“ shrnula stručně.

K plánovanému konci mandátu slovenské prezidentky se dnes vyjádřil také Petr Pavel. „Je mi to lidsky líto, protože s paní prezidentkou se mi spolupracuje velice dobře. Takových lidí nepotkáte v životě mnoho. A pokud se potkají ve vedoucích funkcích sousedních zemí, je to opravdu unikátní,“ reagoval.

Dodal, že důvody jejího rozhodnutí chápe a že jej respektuje. „Nikdy jsem nepochyboval o tom, že paní prezidentka vykonává svůj úřad se stoprocentním nasazením. A samozřejmě takové nasazení vyžaduje spoustu energie,“ podotkl.

„Slovensko ale nestojí a nepadá na jednom člověku. Věřím, že si Slováci vyberou takovou hlavu státu, která je bude reprezentovat a podporovat dobré vztahy našich dvou zemí,“ uzavřel.

Ve vile Tugendhat po 30 letech

Setkání obou hlav státu dnes bylo symbolicky v zahradách vil Löw-Beer a Tugendhat, kde před 30 lety podepsal Václav Klaus a Vladimír Mečiar smlouvu o rozdělení Československa.

Debatu sledovalo přibližně 1500 lidí, kapacita byla vyprodaná. Na místo dorazili mimo jiné také hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich (KDU-ČSL), primátorka Brna Markéta Vaňková, rektor Masarykovy univerzity Martin Bareš, ale i potomci židovské rodiny Tugendhatů.

„Ani ve snu by mě nenapadlo, že budu mluvit před takovou spoustou lidí a dvěma prezidenty, které opravdu rád uvítám na jižní Moravě,“ glosoval Grolich.

Tématem festivalu jsou také česko-slovenské vztahy. Jedna z otázek v debatě proto mířila na nedostatky obou národů. Zuzana Čaputová uvedla, že Slováci by si měli více důvěřovat - jako jednotlivci i sobě navzájem. Podle Petra Pavla Češi promarňují svůj potenciál.

„Máme vzepětí národní hrdosti v podobě Nagana, ale tím to končí. Přitom bychom mohli být hrdí na stovky malých Nagan,“ pronesl s nadsázkou.

Předmětem debaty byla také válka na Ukrajině. Moderátor David Macek připomněl nedávnou společnou cestu prezidentské dvojice do Kyjeva.

„Chtěli jsme tím dát najevo, že oba státy mají k Ukrajině stejný přístup. Neznamená to, že přijímáme všechno, co se tam děje. Ale že Ukrajina je suverénní zemí s demokraticky zvolenou vládou a prezidentem, která byla agresivně napadena svým větším sousedem,“ popsal Pavel.

„Jestli chceme žít ve světě, ve kterém platí pravidla, kde se budeme cítit bezpečně, musíme se zasadit o to, že ta pravidla budou platit i pro ty, kterých se to týká teď,“ uzavřel.

Reklama

Doporučované