Hlavní obsah

Cermat: Přijímací zkouška z matematiky pro čtyřleté obory byla letos snazší

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Žáci letos dosáhli lepších výsledků z matematiky u přijímacích zkoušek, ilustrační fotografie.

Reklama

Pondělní přijímací zkouška z matematiky od Cermatu byla podle ředitele státní organizace letos lehčí. Žáci proto podle něj dosáhli meziročně lepších výsledků.

Článek

Test jednotné přijímací zkoušky z matematiky pro uchazeče o čtyřleté obory a nástavby byl letos v pondělním termínu snazší. ČTK to řekl Miroslav Krejčí, ředitel státní organizace Cermat, která je za přijímací řízení odpovědná. Žáci proto podle něj v průměru dosáhli v matematice meziročně lepších výsledků, loni měli průměrně 39,9 procenta, letos 49 procent. Cermat podle Krejčího nedělá testy jednotné přijímací zkoušky tak, aby byly srovnatelné z hlediska obtížnosti. Na to, že jsou meziročně testy různě obtížné, upozorňovali i někteří učitelé a odborníci na vzdělávání.

„Neděláme ty testy cíleně, aby byly srovnatelné. Děláme je spíš tak, aby tam, kde to jde, se dosáhlo obdobného počtu bodů, ale není to o srovnatelné obtížnosti. Ta se může měnit,“ řekl Krejčí. Porovnat se podle něj dají výsledky maturit.

Celkové výsledky uchazečů o čtyřleté obory v matematice jsou podle Krejčího lepší, právě protože byl pondělní test snazší. Vliv podle něj mělo i to, že byl pondělní test podobný pátečnímu a žáci měli víkend na případnou další přípravu. Na to, že jsou si testy typově podobné a mohou tak využít víkend na přípravu, upozorňovali žáky i zástupci Cermatu. Úspěšnost v pátečním testu podle Krejčího odpovídala minulým letům. Uchazeči dosáhli podle něj lepších výsledků i v češtině, měli průměrně o tři procenta lepší výsledky než loni.

Snazší test z matematiky měli podle Krejčího i uchazeči o osmiletá gymnázia, kteří dosáhli letos v průměru o pětinu lepších výsledků než loni. Výsledky z češtiny byly u nich srovnatelné, uvedl. Uchazeči o šestiletá gymnázia si vedli v porovnání s loňským rokem o osm procent hůře v češtině a o tři procenta lépe v matematice.

Na jakou školu jsou uchazeči přijatí, se mají dozvědět 15. května. Umístit by se mělo podle predikce v prvním kole celorepublikově asi 90 procent dětí, které se uchází o čtyřleté obory, v Praze by to mělo být asi 80 procent, uvedl Krejčí.

Reklama

Doporučované