Hlavní obsah

Česko poslalo na Ukrajinu evakuační autobus. Je už druhý za necelý rok

Foto: HATcom, Seznam Zprávy

Speciálně upravený evakuační autobus zvládne najednou přepravit až 12 pacientů.

Reklama

Autobus s 12 lůžky, dýchacími přístroji a dalším zdravotnickým vybavením ukrajinským zdravotníkům výrazně pomůže v péči o raněné. Hodnota daru přesáhla 8,5 milionu korun. České firmy na Ukrajinu poslaly i vybavení do ordinací.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

České firmy vyslaly na Ukrajinu speciálně upravený autobus, který výrazně pomůže zdravotníkům v péči o raněné a nemocné. Za necelý rok se jedná již o druhý takový autobus, který Česko na Ukrajinu poslalo.

Tzv. evakuační autobus předali zástupci společností, které jej pomohly vypravit, ukrajinským záchranářům v Dněpropetrovské oblasti. „Češi mají zkušenost s pražským jarem, vědí, jak vypadá ruská ‚pomoc‘. A proto umí sami pomáhat,“ řekl při přebírání Radij Ševčenko, šéf regionálního centra záchranných služeb v oblasti, která se nachází velmi blízko ohniska těžkých bojů.

„Naše centrum převáží stovky zraněných týdně, jedná se o vojáky i civilisty. Možnost evakuačního autobusu nám převozy velmi usnadní,“ dodal Ševčenko s tím, že doposud museli převážet raněné vždy po jednom, což mnohdy způsobovalo zdravotní komplikace.

O úpravu autobusu se postarala firma Royax Medical Solution z Netvořic na Benešovsku, která se běžně zabývá výrobou zdravotnického materiálu, jako jsou nosítka či záchranné vrtulníky, ve spolupráci s firmami sdruženými v Asociaci výrobců a dodavatelů zdravotnických prostředků (AVDZP).

„Na úpravách jsme pracovali přes pět měsíců,“ řekl zástupce firmy Ondřej Zavadil. „Detaily jsme projednávali přímo s ukrajinskými záchranáři, aby si mohli stanovit, co přesně potřebují,“ dodal.

Kompletně přestavěný autobus Iveco má nyní kromě 12 speciálních lůžek i jedno pro akutní péči a místa pro zdravotníky, tři nezávislé zdroje energie, dýchací přístroje a další. Sloužit má už pro stabilizované pacienty.

Evakuační autobus je druhým podobným vozem, který Češi na Ukrajinu dodali. První autobus financovaný z peněz české vlády putoval už loni v létě do Vinnycké oblasti.

Kromě evakuačního autobusu české firmy do nejvíce postižených oblastí na Ukrajině dodají vybavení do osmi ordinací ve výši až čtvrt miliardy korun. „Podle našich statistik byla zničena až tisícovka zdravotnických zařízení,“ říká Jan Horák, majitel společnosti Comedeq, která se aktuálního projektu účastní. „Co mohli, to ruští vojáci ukradli. A co nemohli odnést, tak to klidně zničili, rozstříleli,“ popisuje. Balík osmi ordinací vyjde zhruba na deset milionů korun. První dodávku zaplatila česká vláda, další bude financovat tchajwanská vláda.

Dodávky na úrovni primární zdravotní péče inicioval Czech Health Institute, který sdružuje zdravotnické firmy z AVDZP, klastr Czechimplant a Fakultu biomedicínského inženýrství ČVUT.

Reklama

Doporučované