Hlavní obsah

Česko se potýkalo s následky sněžení, na jihu Čech skončil kalamitní stav

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

V Česku dnes silničáři či hasiči postupně odstraňovali následky silného sobotního sněžení. Na jihu Čech dnes večer skončil kalamitní stav.

Článek

Dálnice D1 byla dnes po sobotních problémech s havarovanými či uvízlými kamiony průjezdná. Se sněžením se dnes ještě potýkaly třeba regiony na severovýchodě Moravy a ve Slezsku. Výstrahu před sněžením, sněhovými jazyky a závějemi, platnou původně do dnešního odpoledne, ale meteorologové odvolali. Kvůli potížím se sněhovými kalamitami v sousedních zemích byly zrušeny některé vlakové spoje a také některé lety na pražském ruzyňském letišti.

Český hydrometeorologický ústav dnes dopoledne zrušil výstrahu před sněžením. Nově ale platí výstraha před silným mrazem. Zasáhne zřejmě celé Česko v noci na pondělí, může být až minus 16 stupňů Celsia. Od pondělního odpoledne pak opět platí výstraha před sněhovými jazyky a závějemi.

Problémy na jihu

Zřejmě největší problémy po pátečním a hlavně sobotním sněžení byly v Jihočeském kraji. Hejtman Martin Kuba (ODS) tam proto v sobotu ráno vyhlásil kalamitní stav. Dnes vpodvečer ho odvolal. Za největší problém označil odklízení sněhu, které může v noci zkomplikovat silný mráz.

V noci na dnešek nasadili jihočeští silničáři na silnice veškerou techniku, což je 200 sypačů. „Situace je pod kontrolou. Tenké vrstvy sněhu jsou všude, nejde to očistit na asfalt, ale nemáme nic nesjízdného,“ řekl dispečer Správy a údržby silnic Jihočeského kraje Martin Šulista.

Zcela odstraněny byly k nedělní 16. hodině problémy s dodávkami elektřiny na jihu Čech. V sobotu bylo kvůli sněhové kalamitě v Jihočeském kraji bez proudu až kolem 10 tisíc odběrných míst. Dálnice D1 byla dnes na Vysočině již plně průjezdná. V sobotu se na ní stalo několik nehod, po sobotní ranní nehodě kamionu na 97. kilometru vznikla kolona o délce až 20 kilometrů.

Reklama

Doporučované